< Back to previous page

Project

Parenterale voeding bij patiënten thuis (Home TPN)

Parenterale voeding bij patiënten thuis (Home TPN) is een levensreddende maar dure therapie voor die mensen waarbij orale voeding of sondevoeding tijdelijk of blijvend onmogelijk is. Jaarlijks krijgen een honderdtal patiënten deze voedingsondersteuning via UZ Leuven. Dit vraagt een multidisciplinaire aanpak zowel bij de opstart in het ziekenhuis als in de thuissituatie.
 
Gestandaardiseerde procedures rond opleiding van thuisverpleegkundigen en patiënten, rond bereiding, bewaring en transport van de voedingsmengsels werden reeds opgesteld samen met de ontwikkeling van een softwarepakket. Kennis van de kwaliteit van zorgenverstrekking gezien vanuit de patiëntzijde is eerder beperkt.
 
Dit onderzoek zoekt een antwoord op de volgende onderzoeksvragen:
·         Voor welke pathologieën worden de patiënten thuis met parenterale voeding behandeld? Is de levensverwachting van een patiënt correct in te schatten? In welke mate komen bestaande richtlijnen overeen met de praktijk?
·         Wat is de levenskwaliteit van de patiënt en zijn familie en hoe kan die worden verbeterd?
·         Is een meldpunt ter ondersteuning van de thuissituatie te overwegen? Hoe verloopt de communicatie tussen thuisverpleegkundige, huisarts en geneesheer-specialist? Kan het Internet een bijdrage betekenen voor alle betrokkenen, inclusief de patiënt en zijn omgeving, bij de optimalisatie van de zorgenverstrekking?
·         Is de kennis en ervaring bij thuisverpleegkundige en huisarts, in overeenstemming met deze therapie om tijdig complicaties te vermijden en/of te sporen? Gebeuren de nodige onderzoeken en wordt er op tijd bijgestuurd? Zijn er meer of minder kathetergerelateerde infecties thuis in vergelijking met in het ziekenhuis?
·         Zijn er verschillen in gebruik tussen op maat bereide mengsels of industriële prémengsels?
·         Wat is de rol van de overheid bij deze gespecialiseerde zorgenverstrekking vanuit het ziekenhuis?
·         Hoe is situatie in andere landen met betrekking tot dit type van zorgenverstrekking?
Date:1 Oct 2008 →  30 Sep 2009
Keywords:Home TPN
Project type:PhD project