< Back to previous page

Publication

Language policies versus language practices: A new language conflict?

Book Contribution - Chapter

Hoewel de vrijheid van taalgebruik door de Grondwet werd gegarandeerd, is taalgebruik in België altijd al een omstreden kwestie geweest. Het huidige politieke model is gebaseerd op de pacificatie van de conflicten tussen de twee belangrijkste taalgemeenschappen. Dit model is het resultaat van een quasi-continu proces van staatshervorming dat gebaseerd is op een consociationalistisch pacificatiemodel dat uitgaat van het officiële taalgebruik als centrale politieke breuklijn (Lijphart, 1984). Dit resulteerde in een complexe organisatie van de publieke en semi-publieke instellingen.
Het pacificatiemodel is gebaseerd op de politieke omstandigheden van voor 1960. Sindsdien is de situatie radicaal veranderd. Brussel werd een migratiestad. Tegenwoordig heeft de helft van de bevolking een migrantenachtergrond. Onder de jongeren vormen de traditionele eentalige gezinnen op basis van een van de officiële talen slechts een derde van de bevolking. De veranderende samenstelling van de bevolking heeft uiteraard een impact op de taalkundige praktijken. Binnen alle verschillende taaldomeinen wordt Brussel gekenmerkt door een groeiende meertaligheid (Janssens, 2014). De vraag rijst in welke mate deze situatie een invloed heeft op de traditionele structuren van het pacificatiemodel dat gericht is op het reguleren van de contactsituaties tussen de twee traditionele talen (O'Conner, 2011).
Dit artikel, gebaseerd op onderzoek, onderzoekt de gevolgen van taalgebruik in een meertalige stedelijke context. Na een korte historische inleiding wordt het taalgebruik in een meertalige context geanalyseerd binnen verschillende domeinen. Daarna wordt de impact op de tweetalige institutionele context besproken.
Book: Urban Multilingualism in Europe
Series: Contributions to the Sociology of Language
Pages: 13-35
Number of pages: 23
ISBN:978-1-5015-1129-5
Keywords:Taalbeleid, Brussel, Taalpraktijk
  • ORCID: /0000-0001-7690-6974/work/81310947