< Back to previous page

Project

APPLISURF: Development, characterisation and application of a portfolio of new biosurfactants

This project aims to solve the current hurdles regarding the use and application of biosurfactants through a combination of optimization, scale-up and high throughput (HTP) characterization of a glycolipid biosurfactant technology platform. The characterization will be followed by structure-function modelling, later targeted upscaling of specific molecules of interest can be done by industrial evaluation by the user group.

Date:1 Aug 2018 →  31 Jan 2021
Keywords:Biosurfactants
Disciplines:Fermentation, Industrial microbiology, Industrial molecular engineering of nucleic acids and proteins, Industrial biotechnology not elsewhere classified, Biocatalysis and enzyme technology, Agricultural plant production, Agricultural animal production, Industrial biotechnology diagnostics, Bioprocessing, bioproduction and bioproducts
Results:

In het Applisurf project werden nieuwe methodologiën ontwikkeld om het applicatiepotentieel van nieuwe types biosurfactants op een snelle en efficiente manier te evalueren en/of te voorspellen en zo een significante versnelling van de innovatie in dit domein teweeg brengen. Dit doel werd succesvol bereikt en zal op termijn gepaard gaan met positieve effecten op zowel milieu- als op socio-economisch vlak. Bovendien is de basis gelegd om met modellen ontwikkeld in het AppliSurf project, gewenste eigenschappen voor een bepaalde toepassing te vertalen naar een specifieke voorspelde moleculaire structuur. Deze ‘design molecules’ kunnen dan gericht ontwikkeld worden op basis van technologie die reeds beschikaar was voor het AppliSurf project of die nog ontwikkeld kan worden.

Concreet werden binnen het AppliSurf project een aantal outputs gegenereerd die het mogelijk zullen maken in de toekomst voor de doelgroepbedrijven om gericht nieuwe types biosurfactants te selecteren/ontwikkelen als ‘high potential molecules’ en hier dan concreet in te investeren (of ook niet) wat leidt tot het zeer efficient en gericht inzetten van middelen en een versnelling van de innovatie.

Concreet zijn de outputs van het AppliSurf project:

1.   Een high-througput (HTP) evaluatiemethode voor antimicrobiële eigenschappen van biosurfactants. Meer informatie over deze high-throughput evaluatiemethode voor antimicrobiële eigenschappen kan nagevraagd worden aan Prof. Wim Soetaert (Inbio.be) via Wim.Soetaert@ugent.be. 

2.   Een nieuwe methode voor de evaluatie van mogelijke antivirale eigenschappen van biosurfactants op bijenvirussen. Meer informatie over deze (preliminaire) evaluatiemethode van antivirale eigenschappen van biosurfactants op bijenvirussen kan nagevraagd worden aan Prof. Wim Soetaert (Inbio.be) via Wim.Soetaert@ugent.be. 

3.     Een HTP gerobotiseerde methode voor evaluatie van fysicochemische eigenschappen van biosurfactants en hierop gebaseerde formulaties. Leopold Mottet van FLAMAC (leopold.mottet@flamac.be) kan meer informatie geven over de HTP gerobotiseerde methode voor evaluatie van fysicochemische eigenschappen.

4.      Een reeks gevalideerde modellen gebaseerd op data verkregen door gebruik te maken van de bovenstaande systemen en gebruikmakende van een ‘voorbeeld glycolipide biosurfactant portfolio’ dat ontwikkeld werd door UGent-BBEPP en welk gebruikt werd als proefdataset in het AppliSurf project. Deze modellen kunnen ook gebruikt worden om op basis van de reeds verkregen dataset, ‘design molecules’ te definieren met een set van gewenste eigenschappen. De modellen werden ontwikkeld op Thomas Moore en meer info kan verkregen worden via Geert Verheyen (geert.verheyen@thomasmore.be) of Sabine Van Miert (sabine.vanmiert@thomasmore.be)

5.    Proof of concept (POC) dat de AppliSurf aanpak concreet resulteerde in het gericht maken van keuzes voor specifieke molecules voor bepaalde toepassingen/sectoren op basis van een vrij eenvoudige dataset gegenereerd met de ontwikkelde HTP platformen (rationele selectie). 

Binnen het Applisurf project werd een AppliSurf gebruikersgroep geïnstalleerd voor doelgroepbedrijven. Deze gebruikersgroep bestond uiteindelijk uit 33 bedrijven uit diverse sectoren waarin surfactanten gebruikt worden. Er was een zeer goede interactie met de doelgroepbedrijven. Verder werden er ook verschillende acties ondernomen om andere doelgroepbedrijven, die geen lid waren van de gebruikersgroep, te bereiken. Dit werd o.a. aangepakt door de organisatie van twee evenementen in het kader van het AppliSurf project: een workshop en een internationaal (virtueel) congres werden georganiseerd waaraan tientallen doelgroepbedrijven deelnamen die geen lid waren van de AppliSurf gebruikersgroep.

·       7 November 2019: een workshop werd georganiseerd bij BBEPP tesamen met het Valbran project

·       15-16 December 2020: het eerste (VIRTUELE) ‘Internatiale Congres over Biogebaseerde Surfactants’ (ICBS) werd georganiseerd door FBBV/BBEPP/UGENT in het kader van het AppliSurf project.