Onderzoeker in de kijker

Werend Boesmans

In zijn onderzoek probeert Prof. Dr. Werend Boesmans meer inzichten te krijgen in de werking van ons enterisch zenuwstelsel. In kindertaal wordt dit ook wel het ‘buikbrein’ genoemd. Dit zenuwstelsel bestaat uit een uitgebreid netwerk van cellen in de wand van onze darmen en het controleert en reguleert van daaruit de functie van ons spijsverteringsstelsel. Onderzoek toont aan dat dit zenuwstelsel een rol speelt bij de ontwikkeling van gastro-intestinale ziektes maar ook aangetast is bij neurologische aandoeningen zoals parkinson en autisme. In zijn onderzoeksgroep bestudeert het team van Prof. Dr. Boesmans onder meer de rol van het enterisch zenuwstelsel bij schizofrenie, waartoe muizen gebruikt worden en neurofysiologische experimenten worden uitgevoerd. Verder onderzoeken ze hoe bepaalde cellen van het buikbrein betrokken zijn bij dikkedarmkanker en werken ze op microRNA's, dat zijn hele kleine stukjes RNA die een belangrijke rol spelen in de werking van een cel. Bekijk de projecten en publicaties van Werend Boesmans en neem ook een kijkje op zijn persoonlijke pagina.

Er is nog geen inhoud voor de voorpagina aangemaakt.

Vlaamse Onderzoekdiscipline Standaard

DisciplinesOp 9 april 2019 schakelde het FRIS Onderzoeksportaal over van de FRIS onderzoeksdisciplines naar de Vlaamse Onderzoeksdiscipline Standaard. De Vlaamse Onderzoeksdiscipline Standaard, ontwikkeld door het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM) in opdracht van de Vlaamse Overheid, is een hiërarchische en semantisch verrijkte classificatielijst voor onderzoeksdisciplines. De Vlaamse Onderzoeksdiscipline Standaard vervangt de talrijke classificatielijsten voor onderzoeksdisciplines die de afgelopen jaren in Vlaanderen gehanteerd werden en wordt als standaard door tal van gebruikers (FRIS, FWO, VLIR, …) en stakeholders (universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, ...) in Vlaanderen geïmplementeerd. De Vlaamse Onderzoeksdiscipline Standaard is uniek omdat deze classificatielijst wereldwijd de meest granulaire classificatie van onderzoeksdisciplines toelaat en bovendien elke discipline voorziet van een definitie die de grenzen van elke discipline semantisch afbakent. Lees meer...

 

Snel en slim zoeken op het FRIS onderzoeksportaal

Deze video van VLAIO legt aan de hand van drie cases uit hoe je snel en efficiënt kunt zoeken op het FRIS Onderzoeksportaal.

Hoe vernieuwend is mijn doctoraatsaanvraag bij een specifieke financierder?

Funding

Wil je een proposal schrijven rond bepaald onderzoek en wil je graag een beurs aanvragen bij het FWO? Wil je zicht krijgen op wat ze reeds financierden in het verleden en of jouw proposal vernieuwend is? Bekijk hier hoe FRIS je kan helpen.

Hoe kan ik een expert vinden voor mijn artikel of interview?

Expert

Via de  expertfinder kan je experten (onderzoekers of onderzoekseenheden) traceren via de boomstructuur van de wetenschappelijke disciplines in Vlaanderen.