< Terug naar vorige pagina

Project

ERC schrijfmandaat: CLIP-EX: Countering chronic Low-grade Inflammation by Physical Exercise: unraveling muscle–to-immune-cell communication. (OZR4026)

ACHTERGROND
Chronische ontsteking komt voor bij de oudere bevolking, en is betrokken bij veel weefsel- en celdisfuncties bij het ouder worden, waaronder het immuunsysteem, de skeletspieren (sarcopenie) of meer in het algemeen weefselherstel.
Het tegengaan van deze chronische ontsteking zal gunstig zijn voor deze leeftijdsgebonden disfuncties, en dus voor het algemene welzijn van de oudere bevolking.

DOELSTELLINGEN
Het CLIP-EX project heeft tot doel de ontstekingsremmende effecten van lichaamsbeweging bij ouderen te testen en de betrokken moleculaire actoren en pathways te identificeren.

METHODEN
Ik zal de moleculaire cross-talk tussen geoefende skeletspieren en circulerende immuuncellen onderzoeken om 1) moleculen te identificeren die door de spier worden vrijgegeven en 2) hun potentiële doelwitten onder de immuuncelpopulatie te identificeren. Dit zal gebeuren voor en na 3 maanden krachttraining om een globaal beeld te krijgen van de anti-inflammatoire actoren, maar ook na een enkele inspanning om de initiële respons te identificeren die het hele anti-inflammatoire proces in gang zet.
hele anti-inflammatoire proces.

IMPACT
Dit project zal 1) inspanningsindicaties voor ouderen en circulerende biomarkers definiëren om de effecten ervan te volgen en 2) moleculaire routes bepalen die farmacologisch kunnen worden gericht wanneer lichaamsbeweging niet mogelijk is, bijvoorbeeld voor gehospitaliseerde bejaarde patiënten. Kortom, het project heeft tot doel lichaamsbeweging in te zetten als motor voor een betere veroudering en zo de leeftijdsgebonden kosten voor de samenleving te verminderen.
Datum:1 dec 2022 →  31 mei 2023
Trefwoorden:ERC schrijfmandaat
Disciplines:Inflammatie