< Terug naar vorige pagina

Project

Een onderzoek naar de effecten van een blended professional development programma op kleuteronderwijzers' taalstimulerende competenties(LASCOS) (LASCOS)

De kwaliteit van taalstimulerende interacties in het voor- en vroegschoolse onderwijs (VVE) heeft een belangrijke invloed op de academische taalvaardigheid van jonge kinderen, wat op zijn beurt een krachtige voorspeller is van leersucces. Hoewel onderzoek aantoont dat hoogwaardige leraar-kindinteracties cruciaal zijn voor het academisch leren van talen, wijst paradoxaal genoeg een breed scala aan interactiestudies in de klas op de relatief slechte kwaliteit en lage kwantiteit van taalstimulerende interacties in de kleuterschool, die zelfs nog lager is in de interacties met risicovolle kinderen. Dit project heeft tot doel de kloof te overbruggen tussen op feiten gebaseerde onderwijspraktijken en de praktijk in de klas door middel van een blended (online en offline) lerende professionele ontwikkelingsinterventie (PDI) die de taalstimulerende (LS)-competenties (disposities, situatiespecifieke vaardigheden en klasprestaties), zowel door individueel als sociaal leren. De online PDI-component biedt een innovatieve oefenomgeving door middel van op video gebaseerde simulatie-oefeningen. De offline component richt zich op het onderzoek van leraren en de innovatie van praktijkpraktijken door middel van gezamenlijke videoreflecties, praktijkoefeningen en geïndividualiseerde feedback. Het belangrijkste onderzoeksdoel is het onderzoeken van de effecten van de PDI op de LS-competenties van ECE-leraren. De mixed-methods-benadering combineert enquêtegegevens, simulatiegegevens, observatiegegevens, case study-gegevens van online en offline reflecties en focusgroepgegevens. Het onderzoek speelt in op een gebrek aan experimenteel onderzoek dat de competentieontwikkeling van leraren in het basisonderwijs op het gebied van taalstimulerende interacties in kaart brengt. De valorisatie heeft tot doel de PDI te ontwikkelen en te optimaliseren voor duurzame implementatie op basis van de onderzoeksinzichten. De integratie van het onderzoek en de valorisatie leidt tot een evidence-based professionaliseringsprogramma (POP) met betrekking tot LS-competenties.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:language stimulating interactions in early childhood education
Disciplines:Voorschoolse educatie en kleuteronderwijs, Lerarenopleiding en professionele ontwikkeling van leerkrachten, Nederlandse taal, Taalverwerving