< Terug naar vorige pagina

Project

Individu-gebaseerde waardebeoordeling van biodiversiteit bij beleidsimplementatie (INVABIO) (INVABIO)

De centrale doelstelling van INVABIO is het versterken van het biodiversiteitsbeleid door de implementatiekloof aan te pakken die het gevolg is van de complexiteit van het beoordelen van casusspecifieke biodiversiteitseffecten in het toestaan en bekrachtigen van besluiten. INVABIO zal een nieuw raamwerk voor waardebeoordeling ontwikkelen dat zich richt op individuele exemplaren of habitats om de impactzwaartekracht kwalitatief en kwantitatief te beoordelen. Daarom voegen we ecologische, juridische en economische perspectieven samen in een verenigd interdisciplinair INVABIO-raamwerk dat gericht is op het vergroten van de effectieve implementatie van de wet op het behoud van biodiversiteit.
Als secundaire doelstelling zal INVABIO het gebrek aan gedetailleerde informatie over waardebeoordelingspraktijken bij het toestaan en bestraffen van beslissingen aanpakken door een gecoördineerde inspanning voor het verzamelen van gegevens voor Vlaanderen en een uniek beeld te scheppen van de praktische uitvoering van de EU-wetgeving inzake biodiversiteit. We evalueren en vergelijken wettelijk toegestane (toegestane) en illegale (gesanctioneerde) acties in termen van hun echte gevolgen voor de biodiversiteit.
Door het INVABIO-raamwerk te combineren met de huidige beoordelingsstrategieën kunnen we de dominante gebruikte perspectieven identificeren, commentaar leveren op de wetenschappelijke validiteit van deze strategieën en kansrijke verbetertrajecten formuleren. INVABIO maakt het mogelijk om prioriteitsgebieden te identificeren voor een betere uitvoering van biodiversiteitsbeleid en om strategische richtlijnen voor beleidsmakers te ontwikkelen. Voortdurend zullen we letten op de toepasbaarheid van onderzoeksresultaten op andere EU-landen.
Wat betreft disseminatie en valorisatie zal INVABIO een webplatform bouwen dat de verschillende inzichten en resultaten zal samenbrengen. Het INVABIO-webplatform zal fungeren als een beslissingsondersteuningstool voor regelgevende instanties die betrokken zijn bij de implementatie van wetgeving op het gebied van biodiversiteit door toegang te bieden tot een unieke dataset. Bovendien, en gebaseerd op het INVABIO-raamwerk, kan een interactieve tool gebruikers in staat stellen om specifieke en op wetenschap gebaseerde richtlijnen op te halen voor het beoordelen van de ernst van de gevolgen voor de biodiversiteit.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:Biodiversiteitsbeleid, Waardebepaling
Disciplines:Milieurecht, Landbouw- en natural resource economie, milieu- en ecologische economie, Globale ecologie