< Terug naar vorige pagina

Project

Wetenschappelijke en methodologische ondersteuning voor het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) van perspective.brussels - Perceel 4: Demografie (BRGEOZ411)

Inhoudelijk lijkt het ons belangrijk om vast te stellen dat het vierde Perceel over het thema demografie bij uitstek een transversaal thema vormt. Er is inderdaad nauwelijks een beleidsdomein te bedenken dat niet door de samenstelling van de bevolking beïnvloed wordt. Dat blijkt ook uit de werkzaamheden en de publicaties van het BISA. Van de 8 laatste BISA-cahiers zijn er 6 duidelijk gelinkt aan de demografie: vanzelfsprekend de cahiers over de bevolking en de bevolkingsvooruitzichten, maar ook deze over de vraag naar plaatsen in het onderwijs (de schoolbevolking en het de evolutie van het lerarenkorps), en zelfs Cahier n° 3 over de evolutie van de middenklasse in Brussel, aangezien de problematiek van de Brusselse stadsvlucht naast een sociaal fenomeen in feite ook een demografisch verschijnsel is. Ook de reeks « Focus » behandelt geregeld onderwerpen met een demografische ondertoon: de internationale Brusselse arbeidsmarkt, de kenniseconomie en de stromen van hoogopgeleide profielen van en naar het Brussels Gewest, de pendelstromen van Brusselse leerlingen, de omvang en samenstelling van Brusselse huishoudens enz.

Dat betekent dat de expertise die noodzakelijk is om de activiteiten van het BISA te ondersteunen op het vlak van de Demografie zeker niet beperkt mogen zijn tot de beschrijvende kennis van deBrusselse bevolking, maar vooral inzicht moet kunnen bieden in alle trends en evoluties die de samenstelling van de bevolking beïnvloeden. Concreet gaat het dan over de dynamische elementen (vruchtbaarheid, overlijdens en vooral binnenlandse en buitenlandse verhuisbewegingen) en over de effecten van dergelijke bewegingen op korte en middel-lange termijn. Daarnaast zal vooral expertise noodzakelijk zijn over de wisselwerking tussen zuiver demografische factoren en de belangrijke beleidsdomeinen.
Datum:14 jan 2022 →  22 jan 2024
Trefwoorden:Demografie
Disciplines:Populatietrends en -beleid