< Terug naar vorige pagina

Project

Wandelvermoeidbaarheid bij personen met Multiple Sclerosis: inzichten in de biomechanische kenmerken van de gang en neurale activiteit ter identificatie van richtlijnen voor revalidatie (R-13284)

Multiple Sclerosis (MS) is een neurologische aandoening met verschillende symptomen zoals vermoeidheid, vermoeibaarheid en wandelbeperkingen die het dagelijkse leven beperken. Vermoeibaarheid wordt gedefinieerd als een prestatiedaling bij een gegeven taak. Veel personen met MS (pmMS) hebben een verhoogd risico om wandelvermoeibaarheid te vertonen tijdens langdurig wandelen, klinisch gedefinieerd als 10%-daling in wandelsnelheid. Tot op heden zijn de mechanismes van wandelvermoeidbaarheid onbekend. Er is speculatie dat dit fenomeen gerelateerd is aan verminderde motorische controle die zich uit in biomechanische veranderingen, gedaalde aandacht, hogere perceptie van vermoeidheid, of instabiliteit tijdens het wandelen en ongecoördineerde bewegingen. Sommigen vertonen geen klinische wandelvermoeibaarheid, maar tonen een toename van instabiliteit en incoördinatie, of 'biomechanische' wandelvermoeibaarheid. Dit project gaat verder dan de klinische meting van wandelvermoeibaarheid. Zowel sensoren als een hoge resolutie bewegingsanalyse (GRAIL) worden gebruikt om biomechanische kenmerken van gang te kwantificeren. Hiernaast biedt fNIRS informatie over neurale activatie tijdens het wandelen dat gelinkt kan worden aan aandacht en motorische controle. Deze gecombineerde metingen zullen fundamentele inzichten bieden die leiden tot de opmaak van geïndividualiseerde paden voor revalidatie om wandelvermoeibaarheid te verminderen.
Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:Multiple Sclerosis
Disciplines:Biomechanica, Motorische controle, Humane bewegings- en sportwetenschappen niet elders geclassificeerd, Fysiotherapie