< Terug naar vorige pagina

Project

Het effect van migratie van ionen in tandem zonnecellen op de stabiliteit van de zonnecellen en de recombinatiejunction. (R-13655)

De ontwikkeling van dunne film zonnecellen is op het niveau dat het interessant wordt om ze toe te passen in tandem structuren. Recentelijk is dit onderzocht voor de dunne film technieken perovskiet en CuInGaSe2. Een rendement van hoger dan 24% werd bereikt, terwijl de individuele zonnecellen net boven de 23% zitten. Cruciaal voor een brede toepassing van deze techniek is het hebben van een stabiel vermogen over langere tijd. Voor de single junction zonnecellen wordt dit geoptimaliseerd door aanpassing van de verschillende lagen. Wanneer deze zonnecellen echter worden samengevoegd, worden ze elektrisch met elkaar verbonden. Hiervoor worden nieuwe lagen toegevoegd. Met het toevoegen van deze nieuwe lagen voor de elektrisch connectie wordt echter een nieuw aspect toegevoegd waarvan niet bekend is of deze stabiel is op langer termijn. In dit voorstel zal onderzocht worden hoe stabiel de nieuwe zonnecellen zijn, met de focus op het electrische contact tussen de 2 zonnecellen. Met behulp van geavanceerde elektrische modellen en metingen en geavanceerde chemische metingen van de tussenlagen, willen we de stabilieit van de tussenlagen in de complete stack onderzoeken. Gebaseerd op de resultaten uit dit onderzoek, kunnen de meest instabiele tussenlagen vervolgens aangepast worden om uiteindelijk een stabiele en efficientere zonnecel te krijgen.
Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:fotovoltaïsche energie, recombinatie knooppunt, tandem zonnecellen
Disciplines:Elektronische (transport)eigenschappen, Semiconductor toepassingen, nanoelektronica en technologie, Zonne-energie, Materiaalsynthese