< Terug naar vorige pagina

Project

Ontcijferen van cytochroom P450-enzymen (CYP's) met digitale hulpmiddelen om flavonoïden en terpenoïden te produceren (deCYPher)

Microbiële productie van plantenmetabolieten heeft economische en ecologische voordelen ten opzichte van traditionele extractie en chemische methoden. Ondanks de eerste vooruitgang en de succesvolle marktintroductie van sommige moleculen, blijft de microbiële productie van zuurstofrijke plantmetabolieten (OPM's) gemedieerd door cytochroom P450-enzymen (CYP's) nog steeds achter, waardoor ze bijna ontoegankelijk zijn voor de samenleving. Tools voor kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) ontwikkelen zich daarentegen snel, maar het gebruik ervan voor technische biologie is nog onvoldoende onderzocht. deCYPher past deze baanbrekende AI/ML-technieken toe om de OPM-moleculen voor de samenleving te ontsluiten.

deCYPher ontwikkelt een gestandaardiseerde AI/ML-pijplijn om AI/ML te implementeren in elke stap van de Design-Build-Test-Learn-cyclus en in alle stappen in de biotech-waardeketen. Gecombineerd met slimme databases en tools voor synthetische biologie (SynBio), zal deze AI/ML-pijplijn kansen creëren voor de hele biotechsector. In het bijzonder, toegepast op OPM's, (1) bioprospecteren en selecteren we specifieke CYP's, (2) lokaliseren en brengen we CYP's correct tot expressie en (3) optimaliseren we de microbiële cellen en het bioproces. deCYPher betrekt belanghebbenden (industrie, regelgevers, ngo's) en betrekt Europese burgers in verschillende landen. Dit maakt het mogelijk om na te denken over de maatschappelijke gevolgen van de convergentie van AI en SynBio.

Datum:1 sep 2023 →  Heden
Trefwoorden:biotech
Disciplines:Industriële microbiologie