< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Mieke Embo

  • Onderzoeksexpertise  (University of Antwerp):Mijn onderzoeksactiviteiten bevinden zich op twee domeinen namelijk op het gebied van het competentiegericht gezondheidszorgonderwijs en op het gebied van het beroep als vroedvrouw. Het eerste domein richt zich op alle gezondheidszorgberoepen, en mijn interesse gaat vooral uit naar het werkplekleren. Het wetenschappelijk onderzoek op gebied van gezondheidszorgonderwijs bevindt zich op de kruising van de pedagogische wetenschappen en de gezondheidszorg. Het is in Vlaanderen een minder gekende discipline dan in sommige buurlanden waaronder Nederland. Daar heb ik ook mijn doctoraat behaald. Binnen het domein van vroedvrouw doe ik zowel onderzoek naar thema’s die verbonden zijn met de competenties van vroedvrouw als naar specifieke onderwerpen binnen het brede werkterrein van de vroedvrouw. Het meeste onderzoek is kwalitatief onderzoek maar kwantitatief onderzoek behoort zeker ook tot mijn interessegebieden.
  • Trefwoorden  (University of Antwerp):VROEDVROUW, GEZONDHEIDSZORG, WERKPLEKLEREN, COMPETENTIE, Geneeskunde
  • Disciplines  (University of Antwerp):Geboorteplanning, Gynaecologie, Verloskunde, Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en verloskunde niet elders geclassificeerd, Neonatologie, Andere medische en gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd
  • Disciplines  (Ghent University):Onderwijssystemen, Andere pedagogische en onderwijswetenschappen, Onderwijscurriculum, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Specialistische studies in het onderwijs
  • Onderzoekstechnieken  (University of Antwerp):Ik ben vooral vertrouwd met kwalitatieve onderzoekstechnieken. Voor het ontwikkelen en valideren van competentiekaders heb ik al verschillende Delphi-studies uitgevoerd. Recent was ik projectverantwoordelijke voor een FWO project waar we verschillende technieken gebruikt hebben: user design thinking (voor ontwikkeling prototype), literatuur review, Delphi studies,… Voor het onderwijskundig onderzoek val ik graag terug op de Educational Design Based research methodologie. In het kader van de begeleiding van masterproeven en doctoraten kom ik ook in aanmerking met kwantitatief onderzoek waarvoor ik jaren geleden een postgraduaat volgde aan UGent.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise  (University of Antwerp):Gezien mijn brede onderzoeksdomeinen heb ik doorheen mijn loopbaan al talrijke doelgroepen bereikt: studenten, werknemers, werkgevers, beroepsorganisaties, beleidsmatige instanties,…. en dit zowel in binnen- als buitenland. Meestal stakeholders in de gezondheidszorg, maar af en toe ook stakeholders buiten deze sector zoals pedagogie, IT-sector, communicatiewetenschappen, rechten (ifv ontwikkeling ePortfolio),… .