< Terug naar vorige pagina

Project

Prospectieve associaties van sedentair gedrag, fysieke activiteit en fysieke fitheid met metabool risico bij Vlaamse volwassen mannen en vrouwen.

Het project richt zich op de longitudinale en prospectieve analyse van fysieke (in)activiteit, fysieke fitheid in al zijn dimensies en verschillende gezondheidsgerelateerde parameters, dit bij Vlaamse volwassenen. Een representatieve steekproef van Vlaamse volwassenen is reeds onderzocht geweest in een vroegere grootschalige epidemiologische studie (2002-2004). Op basis van de gegevens verzameld tijdens deze studie werd een continue metabole risicoscore ontwikkeld en vervolgens werd de relatie van deze score met fysieke activiteit en gezondheidsgerelateerde fitheid (morfologische fitheid, musculaire fitheid, cardiovasculaire fitheid, motorische fitheid, metabole fitheid) nagegaan, dit zowel bij mannen als bij vrouwen, dit via een cross-sectionaal design. Aangezien prospectieve studies omtrent deze topic nagenoeg onbestaande zijn, is het de bedoeling van dit project de oorspronkelijke cross-sectionele steekproef van ongeveer 900 Vlaamse mannen en vrouwen opnieuw op te volgen in een longitudinale studie, gebruik makend van dezelfde meet- en testapparatuur. Naast de verdere analyse van de validiteit van de continue metabole risicoscore (in een longitudinale context) zal de relatie met levensstijl (activiteit, inactiviteit,...) en verschillende gezondheidsgerelateerde fitheidcomponenten onderzocht worden.
Datum:1 jan 2011 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Longitudinal analysis, Prospective validation, Sedentary behaviour, Physical (in)activity, Health-related fitness, Flemish adults, Metabolic risc score
Disciplines:Onderwijscurriculum