< Terug naar vorige pagina

Project

Neuro-immuuninteracties in de bovenste luchtwegen.

Rhinitis komt in variabele ernst voor bij 30% van de totale populatie in Europa en kenmerkt zich door de aanwezigheid van bemoeilijkte neusademhaling, neusloop, niezen en jeuk in de neus. Eén derde van deze patiënten heeft ernstige klachten die gepaard gaan met verminderde slaap, verminderde concentratie en aldus verlaagde productiviteit. De drie meest voorkomende vormen van rhinitis zijn allergische rihinitis (AR), infectieuzerhinitis en niet-infectieuze, niet-allergische rhinitis (ook wel idiopathische rhinitis (IR) genoemd). De pathofysiologie van IR is, in tegenstelling tot die van AR en infectieuze rhinitis, tot op heden ongekend en het werkingsmechanisme van de enige goede therapeutische optie, namelijkcapsaïcine neusspray, is evenmin gekend.
Dit onderzoeksproject heeftdan ook 4 concrete doelstellingen:
1. In eerste instantie zal het werkingsmechanisme van het therapeutische effect van capsaïcine in kaart worden gebracht bij patiënten met IR.
2. Het tweede luik van dit project omvat een studie naar het neuro-immunologische profiel van IR patiënten, met correlatie tussen dit profiel en falen van behandeling met intranasale corticosteroïd spray.
3. Het derde luik van dit project omvat in vitro studies naar de effecten van capsaïcine op de verschillende cellen die betrokken zijn bij de inductie van neusklachten bij patiënten met IR.
4. De ontwikkeling van een muismodel van idiopatische rhinitis omvat het vierde luik van het project.
Datum:1 aug 2010 →  10 sep 2014
Trefwoorden:Neuropeptides, Capsaici, Pathophysiology, Idiopathic rhinitis
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:PhD project