< Terug naar vorige pagina

Project

Markttoezicht en de Europese economische constitutie.

Het rechtskader voor toezicht op markten is bijzonder verscheiden. Nietalleen verschilt de structuur van nationale toezichthouders per sector en per land, ook het Europees toezicht op die toezichthouders is zeer uiteenlopend. Dit project beoogt meer overzicht te brengen in de Europeesrechtelijke aspecten van deze materie.
In een eerste fase vergelijkt en contrasteert het project de Europeesrechtelijke organisatie van toezicht in drie verschillende marktsectoren. Het decentraal toezicht inzake mededinging tussen ondernemingen, het meer gecentraliseerde toezicht op financiële markten en de tussenvorm van toezicht op ondernemingen in geliberaliseerde markten, in het bijzonder op spoorondernemingen komen daarbij aan bod. De bedoeling van die vergelijking is om de types van toezichtstructuren in hun eigenheid te analyseren en na te gaan in hoeverre de verschillende aanpakken van toezicht verbeterd kunnen worden in het licht van vergelijkbare ervaringen in andere sectoren.
De tweede fase vanhet onderzoek bestudeert de toezichtstructuren vanuit het leerstuk de grondslagen van de Europese Interne Markt en de zoektocht naar een Europese economische constitutie. Aldus wordt supranationaal markttoezicht meer algemeen benaderd als middel tot het bevorderen van marktintegratie. Het doel van deze fase is evenwel niet om het best mogelijke model van toezicht op de interne markt te bepalen en uit te werken. Veeleer wil het een aanzet vormen tot de ontwikkeling van een theoretisch kader waarin de rol van supranationale toezichtstructuren geïncorporeerd wordt in de meer algemene leerstukken van federalisme en regulering van markten.
Datum:1 okt 2010 →  3 sep 2013
Trefwoorden:Legal theory, Constitutional law of the European Union, European competition law, Federalism, Financial law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project