< Terug naar vorige pagina

Project

Brandpunt crisisjaren: Stratificatie en sociaal-economische transformatie in de Oost-Mediterrane regio gedurende de overgangsperiode van Brons- naar IJzertijd (1200 - 950 v. Chr.)

Op het einde van de Late Bronstijd stortte het politieke en economische systeem in het oostelijke Middellandse Zeegebied in elkaar en de regio onderging diepgaande transformaties. Traditioneel wordt de oorzaak voor deze reeks gebeurtenissen bij de Zeevolkeren gelegd. Uit recente opgravingen blijkt dat de Zeevolkeren zich langs de kust en in het hinterland van de Levant vestigden, waar zij zich onderscheidden van de lokale bevolking door hun specifieke aardewerk, weefgewichten en architectuur. Deze kenmerken verwijzen naar een materiële cultuur met duidelijke Egeïsche invloeden. Hoewel het tijdperk na de 'invasie' van de Zeevolkeren The Dark Age wordt genoemd, is er momenteel een algemene consensus dat dit niet alleen een periode van culturele decentralisatie, politieke desintegratie en etnische conflicten was, maar ook een periode van transformatie, innovatie en bewoningscontinuïteit. Recent opgegraven materiaal wijst op veranderingen in nederzettingspatronen en in sociale organisatie in de vroege IJzertijd. Niettegenstaande de informatie over de overgangsperiode de laatste jaren toeneemt, lijkt het beeld ook steeds complexer te worden. Vroege IJzertijd bewoning toont sterke interregionale variaties, die verschillende reacties op en gevolgen van de crisisjaren suggereren. Door middel van een synergie van archeologen, 'environmentalists', historici en filologen, willen we een uitgebreide analyse van deze overgangsperiode maken. Vertrekkend vanuit individuele, site-gebaseerde studies en de extrapolatie van deze resultaten proberen we de geschiedenis van deze raadselachtige periode in het oostelijke Middellandse Zeegebied te reconstrueren.
Datum:1 okt 2012 →  30 sep 2016
Trefwoorden:Eastern Mediterranean region, Syria, Archaeology, Sea Peoples, Social-economic, Bronze Age, Iron Age, Crisis
Disciplines:Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie