< Terug naar vorige pagina

Project

Woordenschatverwerving en taalleerstrategieën met behulp van CLIL in een Tsjechisch perspectief

Dit onderzoek spitst zich voornamelijk toe op 'Content and Language Integrated Learning (CLIL)' als belangrijke benadering van het hedendaagse onderwijs. Tijdens het onderzoek werd voornamelijk de nadruk gelegd op het toepassen van CLIL tijdens de ontwikkeling van woordenschat en strategieën die aangewend worden bij het leren van een taal.

Dit onderzoek vond plaats in Tsjechië en bestond uit een steekproef afgenomen bij 286 studenten tussen 11 en 14 jaar oud; verdeeld over twaalf klassen en drie scholen. Tien van deze klassen deden dienst als experimentele klassen, de overige twee klassen werden gebruikt als controleklas. De studenten van de helft van de experimentele klassen hadden geen voorgaande ervaring met onderwijs door middel van CLIL. De overige helft van de studenten had al een jaar onderwijs door middel van CLIL genoten. Geschiedenis en maatschappijleer waren de vakken waarin CLIL werd aangewend in de experimentele klassen. Het tijdsbestek van de studie kwam overeen met één schooljaar. De opzet van het onderzoek was tweeledig, wat leidde tot twee onderzoeksvragen: (1) Wordt de algemene kennis van woordenschat uitgebreid na één jaar CLIL? en (2) Wat is het verband tussen de strategieën om talen aan te leren enerzijds en het verwerven van woordenschat door middel van CLIL anderzijds?

Twee instrumenten werden gehanteerd om gegevens te verzamelen: toetsen die peilen naar de productieve kennis van Engelse woordenschat, alsook Strategy Inventory for Language Learning (een vragenlijst voor non-native speakers die Engels studeren).

Bij het analyseren van de gegevens kwamen verschillende variabelen onder de aandacht zoals CLIL-ervaring, geslacht, onderwerp en de leraar. Geslacht en onderwerp bleken niet significant te zijn, terwijl een jaar CLIL-onderwijs en de leraar dat wél waren. 

Wat de vragenlijsten betreft: vijf strategieën toonden ten eerste een positieve invloed op de groei van de productieve woordenschat; ten tweede lijkt woordenschatontwikkeling tevens te worden versterkt door het achterwege laten van andere vijf strategieën. Deze strategieën, die het verwerven van productieve woordenschat versterken, zijn strategieën die zich baseren op de taak in plaats van op de activiteiten toespitsend op de woordenschat zelf.

Datum:1 okt 2011 →  30 jan 2017
Trefwoorden:CLIL, vocabulary, language learning strategies
Disciplines:Linguïstiek, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen
Project type:PhD project