< Terug naar vorige pagina

Project

Verhogen van geheugenconsolidatie door interventies die ingrijpen op het niveau van cortico-subcorticale netwerken en beloningsafhankelijke mechanismen.

Herinneringen worden eerst gecodeerd en vervolgens geconsolideerd om vergeten en mogelijke interferenties tegen te gaan. De hippocampus en het dorsale striatum zijn verondersteld hierbij betrokken te zijn, waarbij de hippocampus voornamelijk instaat voor de vorming van declaratief geheugen (zoals herinnering van feiten), en het striatum instaat voor de vorming van proceduraal geheugen (zoals herinnering van vaardigheden). De consolidatie van declaratieve herinneringen wordt gekenmerkt door veranderingen in de functionele connectiviteit tussen de hippocampus en andere subcorticale en corticale gebieden. Deze connectiviteitsveranderingen werden vastgesteld aan de hand van 'resting-state' functionele magnetische resonantie beeldvorming (rs-fMRI) waarbij hersenscans worden gemaakt tijdens een basale 'rust' toestand. In een eerste fase zullen de cortico-subcorticale netwerken verder in kaart gebracht worden en zal worden nagegaan in welke mate declaratieve en procedurale consolidatie-netwerken overlappen. In een volgende fase zal nagegaan worden of vroege geheugenconsolidatie verbeterd kan worden door non-invasieve hersenstimulatie. Stimulaties zullen hiervoor toegediend worden ter hoogte van geïdentificeerde cortico-subcorticale consolidatie-netwerken alsook ter hoogte van hersenbanen die gerelateerd zijn aan 'beloningsbeleving' (eveneens projecterend naar hippocampus en dorsaal striatum). De voorgestelde experimenten zullen bijdragen tot de ontwikkeling van effectieve therapieën voor patiënten met geheugenstoornissen.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Prefrontal cortex, Reward, Brain stimulation, Resting state fmri, tdcs, tms, Consolidation, Memory
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen