< Terug naar vorige pagina

Project

Examens geschiedenis als toegang tot de studie van onderwijspraktijken. Een methodologische verkenning en twee casestudies.

Het impulsonderzoek beoogt twee doelstellingen. Het wil schriftelijke examens geschiedenis 3e graad secundair onderwijs op een systematische manier verzamelen en beschikbaar stellen voor geschieddidactisch onderzoek door de vakdidactiek geschiedenis K.U.Leuven i.s.m. andere partners (b.v. Centrum voor Instructiepsychologie en -technologie, K.U. Leuven). Tot op heden worden schriftelijke geschiedenisexamens omzeggens nooit als vertrekpunt gehanteerd voor geschieddidactisch onderzoek naar bestaande onderwijspraktijken. Het gebruikt deze data als nieuwe onderzoeksinsteek naar de spanning tussen gerichtheid op het heden en historisch denken bij geschiedenisleraren. Waar het lopende onderzoek tot hiertoe via vragenlijsten en een set gedragstaken gekoppeld aan diepte-interviews peilde naar (epistemologische e.a.) opvattingen van aanstaande leraren wordt nu in zekere zin de andere zijde van het spectrum onderzocht. Er wordt niet naar opvattingen gepeild maar naar heel concrete onderwijspraktijken, via analyse van reƫel gebruikte geschiedenisexamens afkomstig uit het werkveld zelf . Nagegaan wordt in hoeverre en op welke manier het heden (al dan niet in relatie tot het verleden, of autonoom etc.) aan bod komt in de examens.
Datum:1 okt 2011 →  31 dec 2012
Trefwoorden:History education, belgium, 11th and 12th grade, Assessment, Secondary education, The position of the present, Written end of term tests
Disciplines:Onderwijskunde