< Terug naar vorige pagina

Project

Het belang van afvoerpieken en processen in de alluviale vlakte voor het transport en de mineralisatie van organisch materiaal in grote tropische rivierbekkens.

Dit voorstel wil ons meer inzicht verschaffen in de rol van episodische events en afvoerpieken op het transport en mineralisatie van koolstof in tropische rivieren, alsook de rol van alluviale vlaktes in de C balans op stroombekken-schaal. We voorzien een unieke combinatie van tracers aan te wenden om simultaan de sediment dynamiek, C eigenschappen en C transformaties te karakteriseren, aan de hand van een reeks opgeloste elementen, radionuclides (7Be, 137Cs, and 210Pb) en sedimentmineralogie als proxies voor de origine en residentietijd van suspensiemateriaal, gecombineerd met biogeochemische proxies van opgelost en partikelgebonden organisch C (DOC en POC). We zullen hiervoor simultaan bemonsteren op hoge temporele frequentie op 2 sites in het Tana basin (Kenia), zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van uitgestrekte overstromingsgebieden, en dit gedurende een volledige afvoerpiek. De netto C balans van overstromingsgebieden zal eveneens worden onderzocht aan de hand van metingen in de alluviale vlakte zelf. Tot slot zal een model worden ontwikkeld dat zowel het tranport en processing in de rivier zelf, als de interacties met de overstromingsgebieden in rekening brengt.
Datum:1 okt 2011 →  30 sep 2016
Trefwoorden:Tropical rivers, Carbon dynamics, Geomorphology, Biogeochemistry, Sediment transport, Hydrology, Tana River
Disciplines:Geologie, Aquatische wetenschappen, uitdagingen en vervuiling, Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen