< Terug naar vorige pagina

Project

Fragment van 'Le journal d’un usager de l’espace': over de (on)mogelijkheid om een beeld te vormen van limieten

Le journal d’un usager de l’espace is een heterogene artistieke praktijk waarbij de interesse uitgaat naar een ruimte die tegelijkertijd geografisch, sensorieel en sociaal is. Over de (on)mogelijkheid om een beeld te vormen van limieten onderzoekt aan de hand van de 'act van het tekenen' en met als motor het 'onderweg zijn', beeldende mogelijkheden om limieten in een plaats - of context - als objectieve materie, toe te eigenen in een artistiek vocabularium. Het onderzoek - exploratief en intuïtief - vormt beelden van een limiet(en), een reistraject(en), een tijd, een dimensie(s), e.a. in een nieuw artistiek daglicht. Het onderzoek stapt het liefst naast de aangelegde paden om de - volatiele en mobiele, het vloeibare en onzichtbare - limieten te tekenen en te verklaren in een nieuw beeldend territorium. Tijdens het doctoraat verwezenlijken er zich stap voor stap beelden die voortkomen uit de intieme ervaringen tijdens het onderweg zijn. De beelden nemen de vorm aan van een redenering of een scenario of iets taligs of alle drie tegelijk. In een index worden beelden, acties en intenties in het onderweg zijn verzameld. Deze index dient als middel om het beeldend onderzoek - foto’s, tekeningen, maquettes, installaties, films en kaarten - continu te kunnen overschouwen en tot zijn limieten te verkennen. 

Het artistiek onderzoek kent drie fases: a. in een eerste fase biedt het onderzoek ons een referentiekader dat het concept 'limiet' op artistiek- en historisch gebied situeert., b.  in een tweede fase geeft het onderzoek ons - aan de hand van het onderweg zijn langs een secundaire Heerweg – stof tot nadenken over de act van het tekenen van limieten, c. in een laatste fase wordt 'het tekenen en het denken van limieten' onderzocht en vertaald in verschillende autonome beelden.

Datum:31 dec 2012 →  10 mrt 2017
Trefwoorden:Drawing, Projection, Map projection
Disciplines:Visuele kunsten, Curatoriële en aanverwante studies, Geschiedenis, Andere geschiedenis en archeologie, Kunststudies en -wetenschappen, Artistiek ontwerp, Audiovisuele kunst en digitale media, Erfgoed, Muziek, Theater en voorstelling, Andere kunsten, Productontwikkeling, Studie van de regio's
Project type:PhD project