< Terug naar vorige pagina

Project

Kan niet-invasieve hersenstimulatie BDNF-gemedieerde neuroplasticiteit verbeteren in het gezonde en beschadigde brein: een nieuw therapeutisch hulpmiddet hersel van een cerebrovasculair accident te bevorderen.

Dit project gaat na of "transcranial Direct Current Stimulation (tDCS)" over het brein tot een verhoogde neuroplasticiteit van CVA patiënten leidt. Onze werkhypothese is dat tDCS processen verhoogd die gerelateerd zijn aan BDNF. Dat is een stof die functionele en structurele plasticiteit in gang zet. In de mens bestaat een BDNF polymorfisme (een vervanging van Valine door Methionine) dat relatief vaak voorkomt en tot een gereduceerde neuroplasticiteit van Met dragers leidt. In het fundamentele onderzoeksluik zal een reeks van dubbelblind, sham-gecontrolleerde studies uitgevoerd worden om na te gaan of er een interactie bestaat tussen het BDNF polymorfisme van het individu en het toedienen van tDCS tijdens kort- of langdurige motorische training. Neuroplasticiteit zal gemeten worden door gedragsmatige en neurofysiologische metingen, evenals functionele en structurele beeldvorming. Onze hypothese luidt dat tDCS het trainingseffect verhoogt voor beide groepen, maar dat een sterkere gedragsmatige verbetering en meer structurele veranderingen verwacht worden voor dragers van het Val dan van het Met polymorfisme. Deze eerste resultaten zullen vertaald worden naar een klinische studie bij CVA patiënten met motorische uitvalverschijnselen. Wij verwachten dat tDCS de effectiviteit van een conventioneel revalidatieprogramma zal verhogen, vooral bij dragers van het Val polymorfisme.
Datum:1 jan 2010 →  31 dec 2013
Trefwoorden:Stroke, Motor system, Brain stimulation, Neuroplasticity, Transcranial Direct Current Stimulation, Brain derived neurotrophic factor (BDNF)
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen