< Terug naar vorige pagina

Project

Modulatie van parasympatische zenuwactiviteit al behandelingsstrategie van de hyperdynamische circulatie bij portale hypertensie

Cirrose is de laatste fase in de evolutie van chronische leverziekten. De acute verslechtering van de leverfunctie, meestal veroorzaakt door een infectie, een varicesbloeding of medicatie, bij een patiënt met voordien gecompenseerde cirrose, wordt acuut-op-chronisch leverfalen (AoCLF) genoemd. Hoewel het niet geheel duidelijk is welk pathofysiologisch mechanisme leidt tot AoCLF, speelt ongecontroleerde systemische inflammatie in de huidige hypothesen een belangrijke rol.
De vagale zenuw speelt een belangrijke rol in de controle van de inflammatie en in de ontwikkeling van de hyperdynamische circulatie bij patiënten met cirrose. Bovendien hebben vagale neurotransmitters en elektrische vagale stimulatie een invloed op de portale hypertensie, een belangrijke complicatie van cirrose.
Het doel van dit project is om de korte- en langetermijn intrahepatische en systemische effecten van een acute bloeding in een rat model van AoCLF te bestuderen, evenals de potentiële reversibiliteit van deze effecten. Verder zullen we het effect van de modulatie van de activiteit van de vagale zenuw onderzoeken, op zowel de intrahepatische drukken als op de systemische hemodynamische verandeeringen bij cirrotische ratten, als model van AoCLF. Het uitpluizen van de rol van de vagale zenuw bij chronische leverziekte en AoCLF, creëert inzichten en aangrijpingspunten voor het ontwikkelen van oorzakelijke behandelingen voor een aandoening met een nog steeds zeer hoge mortaliteit.
Datum:1 sep 2009 →  30 jun 2010
Trefwoorden:Nerve activity
Disciplines:Pediatrie en neonatologie, Verpleegkunde, Immunologie, Gastro-enterologie en hepatologie
Project type:PhD project