< Terug naar vorige pagina

Project

Efficiënte besluitvorming in vennootschappen. Uitdagingen bij een toenemende diversificatie van het aandeelhouderschap in Europa.

Met de regelmaat van de klok komen vragen omtrent de verdeling van bevoegdheden binnen vennootschappen aan bod in de media. Zo is in het kader van de teloorgang van Fortis uitgebreid gediscussieerd over de vraag of de raad van bestuur wel bevoegd is om essentiële activa van de vennootschap te verkopen en blijft de say on pay, de inspraak van de algemene vergadering in het vaststellen van de remuneratie van bestuurders en managers, in vele landen de gemoederen verhitten. De wetgever kan niet anders dan reageren, maar grijpt telkens naar oplossingen ad hoc. Ook de rechtsleer en het economische/empirische onderzoek beperken de reikwijdte van hun aanbevelingen vaak tot de bevoegdheid voor welbepaalde beslissingen. Een algemeen kader voor de verdeling van bevoegdheden tussen de algemene vergadering en de raad van bestuur ontbreekt vooralsnog.

In mijn doctoraat tracht ik deze leemte te vullen door een holistische benadering van de verdeling van beslissingsbevoegdheden tussen de algemene vergadering en de raad van bestuur in Belgische naamloze vennootschappen. Daarbij wordt de ruime verscheidenheid aan besluiten onderzocht in een context van toenemende complexiteit van de besluiten en de samenstelling van het aandeelhouderschap. Bedoeling is een kader uit te werken voor een vennootschapsrechtelijk beleid dat een efficiënte besluitvorming toelaat in alle situaties, steunend op rechtseconomische, (intern en extern) rechtsvergelijkende inzichten en bestaand empirisch onderzoek.
Datum:1 okt 2009 →  1 okt 2014
Trefwoorden:Comparative corporate law, Corporate governance, Distribution of powers, Minority shareholder, European company law, Corporate decision-making, Share ownership, Majority shareholder
Disciplines:Rechten
Project type:PhD project