< Terug naar vorige pagina

Project

Dentale leeftijdschatting bij jongvolwassenen: streven naar een optimale aanpak.

Wereldwijd is er een toenemende migratie van mensen. Dit veroorzaakt beheerproblemen in de landen waar migranten onderkomen zoeken. In het bijzonder moet elk land een specifieke beschermende status toekennen aan immigrerende, niet begeleide kinderen. Daartoe voorzien de meeste nationalerechtspraken in medische testen om leeftijd te bepalen. Die kunnen worden uitgevoerd wanneer niet begeleide minderjarige jongelingen, geen of ontbrekende officiële identificatie documenten kunnen voorleggen en beweren minderjarig te zijn. Dentale leeftijdsschattingen zijn gebaseerd op de enig aanwezige dentale leeftijdsschatter die in deze leeftijdsgroep voorkomt, namelijk de zich ontwikkelende derde molaar. Deze leeftijdsschattingen moeten wettelijk ontegensprekelijk zijn en dienen daarom gebaseerd te zijn op wetenschappelijke kennis. Deze kennis is voornamelijk vereist omdat de onderzochte personen afkomstig zijn uit diverse landen en een verschillende biologische herkomst hebben. Daarom omvat het algemeen onderzoeksdoel van deze thesis de optimalisatie van leeftijdsschattingen gebaseerd op de ontwikkeling van derde molaren.
Panoramische röntgenopnames werden retrospectief en ad random geselecteerd en gegroepeerd om data die de derde molaarontwikkeling registreren te kunnen verzamelen. Deze registratie werd beschreven in twee technieken. Enerzijds werd het ontwikkelingstraject van de derde molaar opgedeeld in opeenvolgende stadia en de waargenomen ontwikkeling werd geclassificeerd in een overeenstemmend stadium. Anderzijds, nemen de dimensies van de derde molaar toe tijdens zijn ontwikkeling en de geobserveerde afmetingen kunnen worden gemeten en geregistreerd. In deze studie werden beide registratietechnieken met elkaar vergeleken. Derde molaar stadia (categorische data) werden best gerelateerd met leeftijd en verstrekten de meest accurate leeftijdsvoorspellingen vergeleken met alle tandmetingen en hun verhoudingen (continue data). Een gecombineerd gebruik van gescoorde derde molaar stadia entandafmetingen (of hun verhoudingen) resulteerden niet in een klinisch relevante verbetering van de leeftijdsvoorspelling. 
Meerdere technieken ontwikkeld op de tandontwikkelingsstadia werden beschreven, gebaseerd op het aantal stadia en het aantal vastgelegde grenzen tussen opeenvolgende stadia. Daarom werd onderzocht wat de invloed van het aantal stadia in een techniek was op de leeftijdsschatting. Het aantal stadia gebruikt in een bepaalde techniek beïnvloedt slechts gering de leeftijdsvoorspelling. De keuze van gebruikte registratie techniek dient af te hangen van het aantal stadia voorzien in de betrokken leeftijdszone en moettoelaten om elk geobserveerd stadium correct te classificeren.
In een klassieke aanpak wordt door toepassing van regressie analyses een leeftijdsbepaling model geconstrueerd op verzamelde referentie data. Dit model heeft echter beperkingen. Die zijn het gevolg van de verdeling van derestwaarden, de hoge correlatie tussen de onafhankelijke variabelen, devaak voorkomende afwezigheid van deze variabelen en een systematische vertekening van de leeftijdsvoorspellingen. Daarom werd in deze studie een Bayesiaans model voor leeftijdsbepaling, gebaseerd op de derde molaarontwikkeling, ontworpen. De leeftijdschattingsprestaties van beide modellen werden vergeleken. Elk model leverde een gelijke accuraatheid, precisie en coverage in leeftijdsschatting. Het Bayesiaanse model verminderde de systematische vertekening die regressie-analyse typeert. Bovendien werd hiermee de leeftijd van jonge individuen minder overschat, en zorgde het voor een beter onderscheid tussen individuen jonger of ouder dan 18 jaar. Bovendien kon in het Bayesiaans model de leeftijdsinformatie vanalle derde molaren worden geïntegreerd.
Eigen aan migratie dient dikwijls de leeftijd van een individu met een specifieke geografische of biologische oorsprong te worden geschat op basis van een referentie methode of -model ontwikkeld op een steekproef met individuen van andere origine. Daarom werd onderzocht of er onderscheid in derde molaarontwikkelingbestaat tussen populaties met verschillende oorsprong. Hiertoe werd metbehulp van een factor analyse, de derde molaarontwikkeling geanalyseerden vergeleken tussen 13 land-specifieke steekproeven. Er werden verschillen in derde molaarontwikkeling tussen deze groepen vastgesteld, maar deze waren niet constant in functie van leeftijd en varieerden op een ongeordende wijze. De grootte van deze verschillen was gering.
                Een leeftijdsschattingsmodel geconstrueerd op een bepaalde land-specifieke referentie steekproef kan worden gevalideerd op leeftijdschatting met behulp van een land-specifieke validatie steekproef. Eenvalidatie van 13 land-specifieke modellen met behulp van een Belgische validatie steekproef en een validatie steekproef die de 13 landen groepeert, veranderde nauwelijks het verschil tussen geschatte en chronologische leeftijd verkregen bij een land-eigen validatie. Tijdens de kind-volwassen classificatie van niet begeleide jonge vluchtelingen gaf de Belgische referentie steekproef een maximaal voordeel van de twijfel. Het referentie model gebaseerd op de 13 landen gegroepeerd, verving bij jong volwassenen het meest accuraat het land specifieke referentie model.
                Leeftijdsvoorspellingen verkregen met leeftijdsbepaling modellen gebaseerd op één leeftijdsgerelateerde veranderlijke,worden mogelijks accurater wanneer één of meer leeftijdsgerelateerde veranderlijken, die aanwezig zijn in dezelfde leeftijdsgroep, aan hetmodel worden toegevoegd. Daarom werden referentie steekproeven waarin op een bepaald moment zowel derde molaarontwikkeling als leeftijdsgebonden tandmorfologische veranderlijken en derde molaarontwikkeling en skeletale leeftijdsgebonden veranderlijken aanwezig waren, verzameld, gemodelleerd en gevalideerd. Bij jongvolwassenen was de winst in accuraatheid van leeftijdsvoorspelling verwaarloosbaar door toevoeging van tandmorfologische variabelen gebaseerd op de afzetting van secondair dentine. De toegevoegde skeletale variabelen gebaseerd op de ontwikkeling van de halswervellichamen zorgden voor een toegevoegde waarde bij kinderen maar niet bij jongvolwassenen.In een optimale benadering worden dentale leeftijdsbepalingen bij jongvolwassenen verricht aan de hand van het radiografischgeobserveerde ontwikkelingstadium, of de afwezigheid, van elke derde molaar. De waarnemingen worden geregistreerd door middel van een stadium techniek. De verzamelde referentie informatie wordt als afhankelijke ordinale data gemodelleerd in een Bayesiaanse aanpak. Ondanks de vaststelling dat verschillen in derde molaarontwikkeling bestaan tussen land-specifieke populaties, is de klinische impact op de leeftijdsvoorspellingen minimaal. Gebaseerd op een land-specifieke data verzameling is de grootte van het maximale verschil in leeftijdsschatting gebruikmakend van niet land-specifieke informatie bepaald. De Belgische referentie informatie classificeert meer jongeren correct vergeleken met land-specifieke informatie. Daarom is het aanbevolen om, bij gebrek aan land-specifieke informatie, tijdens leeftijdsschattingen bij jonge niet begeleide vluchtelingende Belgische referentie informatie te gebruiken.
Datum:1 feb 2009 →  2 jul 2013
Trefwoorden:forensic
Disciplines:Andere biologische wetenschappen
Project type:PhD project