< Terug naar vorige pagina

Project

Hebben we cognitie nodig voor de controle van rechtop staan en spierkracht? Effecten van leeftijd en neurale correlaten.

Evidentie voor de flexibiliteit die oudere volwassenen vertonen in de toewijzing van hun reserves, werd geleverd door eerdere studies die toonden dat ouderen hun cognitive reserves aanspreken wanneer hun evenwicht erg onstabiel wordt. Hierdoor beschermen ze hun evenwichtscontrole, waardoor mogelijke valongelukken vermeden worden. Hoewel we veranderingen in posturale stabiliteit ten gevolge van cognitieve inbreng hebben geïndentificeerd, is er weinig geweten over de aard van deze veranderingen en de specifieke verschillen tussen jongere en oudere volwassenen. Het doel van dit project is het identificeren van de specifieke aard van veranderingen in evenwichtscontrole ten gevolge van veroudering en cognitieve inbreng. Een belangrijk aspect van veroudering is de flexibiliteit in toewijzing van reserves in het gelijktijdig uitvoeren van twee taken, en of dit specifiek is voor evenwicht (omwille van zijn ecologische validiteit) dan wel uitbreidt naar andere motorische taken zoals krachtencontrole dat nodig is voor fijne motoriek zoals grijpen en opheffen en afneemt met leeftijd. Een ander doel van dit project is om de neurale correlaten van evenwicht-cognitie dubbele-taakperformantie vast te stellen gebruik maken van TMS in de motorische cortex.
Datum:1 okt 2008 →  18 aug 2011
Trefwoorden:Multi-tasking
Disciplines:Experimentele psychologie met dieren en vergelijkende psychologie, Toegepaste psychologie, Menselijke experimentele psychologie, Ontwikkelingspsychologie en veroudering, Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen