< Terug naar vorige pagina

Project

Een nieuwe rol voor versatiele interpretatie van BMP signalen: regulatie van endotheelcel heterogeneiteit in de muis

Gebreken in de vorming van bloed- en lymfatische vaten dragen bij aan de pathogenese van kwaadaardige, inflammatoire en chronische aandoeningen. Endotheelcellen (EC) vormen de binnenvoering van vaten. Genetisch bewijs dat het gebrek aan botmorfogenetisch eiwit (BMP) verband houdt met het signaleren van vasculaire ontwikkeling in het embryo en de ziekte bij de volwassene is sterk, maar ongedresseerd voor betrokkenheid bij lymfatische ontwikkeling en ziekte.

Drie teams bundelen krachten om BMPSmad gemedieerde signalering in vasculaire ontwikkeling te bestuderen door gebruik te maken van in vivo muismodellen en winst en verlies van functie in celculturen. AZ/LU en AL hebben een rol voor Smad eiwitten en Msx transcriptiefactoren (doelgenen van BMP signalering) aangetoond bij het reguleren van heterogeniteit van respectievelijk angiogeen en arterieel versus veneus endothelium, die indicatief zijn voor BMP-signalering die de plasticiteit, het patteren en remodelleren van het vat beïnvloedt.

In dit project worden studies uitgebreid naar andere soorten endothelium, waaronder ook lymfatisch endothelium. Recentelijk heeft DH aangetoond dat de Smad-interactie-transcriptiefactor Sip1 fungeert als een hub die snel vooruit en negatief terugkoppelt in myelinisatie en hematopoiesis, en fungeert als zowel een repressor als een transcriptiveractivator. Een dergelijke dubbele rol van Sip1 in Smad- en/of Msxmediated BMP signalering in endothelium zal worden onderzocht. Een begrip van de unieke structurele en functionele eigenschappen van elk vaatbedje bevat belangrijke aanwijzingen voor de specifieke diagnostiek en therapeutica van de sites.

Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2016
Trefwoorden:G.0542.13
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen