< Terug naar vorige pagina

Project

Sexhormoonbindend globuline bij mannen: een nieuwe kijk op de vrije hormoon hypothese tijdens veroudering en endocriene stoornissen.

Geslachtshormonen (met testosteron als hoofd mannelijk geslachtshormoon) behoren tot de familie van steroïdehormonen. Alleen de 'vrije' (onbound) fractie is actief, maar in de omloop zijn deze hormonen hoofdzakelijk gebonden aan eiwitten, met sex hormoonbindende globuline (SHBG) als belangrijkste speler. Concentraties van SHBG en daarmee biologische beschikbaarheid van sekssteroïden veranderen aanzienlijk, niet alleen tijdens ziekte maar ook tijdens veroudering. Bovendien is de beoordeling van de biologische activiteit van sekssteroïden in serum momenteel onontwikkeld. De vraag of en hoe artsen zowel serum totaal als vrij testosteron of beide bij mannelijke patiënten moeten meten, blijft onbeantwoord. Evenzo wordt het huidige gebruik van berekende serumvrije sexsteroidconcentraties en hun associaties met klinische parameters in epidemiologische studies in vraag gesteld. Het echte effect van veranderingen in SHBG en hierbij biologische activiteit van sekssteroïden op leeftijdgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose, is nog steeds niet helemaal begrepen.

In dit project introduceren we nieuwe methodes voor het meten van biobeschikbaarheid en biologische activiteit van sekssteroïden in serum van normale mannen en mannen die aan verschillende hormonale aandoeningen lijden (schildklierziekte, type 2 diabetes, obesitas). We zullen ook een nieuw transgene muismodel bestuderen dat hoge concentraties van menselijke SHBG veroorzaakt. Dit project zal daarom onze kennis vergroten met betrekking tot de biologische rol van sekssteroïden bij mannen.

Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2016
Trefwoorden:Endocriene stoornissen, Globuline
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen