< Terug naar vorige pagina

Project

Maatschappelijke interactie- en uitwisselingspatronen in keramiek uit het oude Egypte: Interdisciplinaire benaderingen van regionale variatie in de Eerste Tussenperiode en het vroege Middenrijk

De Eerste Tussenperiode wordt gekenmerkt door sterke politieke en culturele veranderingen en een proces van regionale fragmentatie, dat eindigde—tenminste op politiek vlak—wanneer de staat opnieuw verenigd werd in het Middenrijk. Dit doctoraatsonderzoek heeft tot doel om deze maatschappelijke veranderingen te bekijken vanuit de technologische studie en regionale verspreiding van keramiek.

De geografische focus ligt op Midden Egypte, wat een merkwaardige overgangsregio omvat met een gebied waar tot hiertoe geen archeologische sites zijn teruggevonden (‘the gap’ genoemd in de Engelse literatuur). De keramiek assemblages ten noorden en ten zuiden hiervan zijn erg verschillend van elkaar. Sommige types uit het noorden zijn echter zuidwaarts gegaan, wat aantoont dat er contact was. Momenteel is slechts beperkt aandacht geschonken aan wat ons dit kan vertellen over de maatschappij van de oude Egyptenaren. Dit zal worden uitgeklaard door de distributie van assemblages uit het noorden en het zuiden te bestuderen in combinatie met een gedetailleerde studie van enkele van de meest interessante aardewerk types.

De studie zal eerst een theoretisch kader schetsen waarin met verschillende theoretische concepten wordt onderbouwd dat objecten geproduceerd zijn en functioneren in socio-politieke contexten en we kunnen verwachten dat ze op basis van hun kenmerken, distributie en archeologische contexten inzicht geven in maatschappelijke interacties. Om regionale variatie te documenteren in het aardewerk uit de bestudeerde tijdsperiode en regio moeten verschillende aspecten van de keramiek worden onderzocht. Enkele geselecteerde types zullen eerst (al dan niet opnieuw) worden gedocumenteerd in verschillende Europese museums met betrekking tot macroscopische kenmerken (vorm, kleipasta, technologie, bakproces, etc.). In deze museums worden ook stalen verzameld voor petrografische en chemische analyses (ICP-OES). Op deze manier kunnen de grondstoffen en technologische bewerkingen van de stalen worden vergeleken. In een volgende stap zal op basis van een statistisch onderzoek bepaald worden welke aspecten het aardewerk regionale variatie vertonen en hoe we dit kunnen correleren aan contextuele elementen. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om een methodologie te ontwikkelen om regionale variatie te analyseren in het archeologisch bestand en om deze variatie te interpreteren met betrekking tot hoe productie, distributie en consumptie van keramiek worden beïnvloed door interacties en onderliggende sociale praktijken en motieven.

Datum:1 okt 2016 →  31 dec 2021
Trefwoorden:Archaeology, Egyptology, ceramology
Disciplines:Geschiedenis, Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie
Project type:PhD project