< Terug naar vorige pagina

Project

BATTERIES2020 - Ontwikkeling van competitief Europees tractiebatterijen voor batterij elektrisch aangedreven voertuigen (EU438)

Een levensduur van 4000 cycli bij 80 % DOD en een energiedichtheid van 250 Wh / kg zijn doelstellingen voor meeste tractiebatterijen in batterij-elektrische voertuigen.

Batteries2020 project onderzoekt om de levensduur en de energiedichtheid van groot formaat lithium-ion batterijen te verhogen. Deze aanpak is gebaseerd op drie parallelle strategieën:

1 ) zeer gerichte ontwikkeling van materialen,

2 ) inzicht van veroudering en degradatie verschijnselen,

3 ) verlaging van batterijprijs.



Hierbij zullen de kathodematerialen verbeterd worden op basis van nikkel / mangaan / kobalt ( NMC ) oxiden. Dergelijke materialen hebben een hoge kans om opgeschaald en gecommercialiseerd te worden in een korte termijn. Alleen dan kan een celontwikkeling de overgang van piloot tot massa productie waarmaken welk een voorwaarde is voor kwalificatie in de tractietoepassingen.

Het project begint met state of the art cellen en zal twee verbeterde generaties van NMC materialen en cellen ontwikkelen met hogere prestaties, hoge stabiliteit en levensduur .

Een grondige kennis van de verouderingsverschijnselen en degradatie mechanismen zal resulteren om de kritische parameters die een invloed op het levensduur van een batterij hebben, te identificeren. Deze identificatie helpt bij het effectief verbeteren van materialen, systemen en de ontwikkeling van materialen in een latere fase. Echter, veroudering en degradatie mechanismen hebben meerdere redenen en zijn complex. Hiervoor stellen we een realistische aanpak met een gecombineerde en goed georganiseerd Consortium om de ontwikkeling van robuuste testmethode die in meerdere stappen geoptimaliseerd worden. Gecombineerd versnelde, echte tests, echte veldgegevens, post- mortem, modellering en validatie zullen een grondig begrip van veroudering en afbraakprocessen bieden.

Batterijprijs is een belangrijke belemmering voor EV -markt. Second life toepassingen kan de batterijprijs verlagen. Het project zal het potentieel van hergebruik en recycling van batterijen analyseren.
Datum:1 sep 2013 →  31 aug 2016
Trefwoorden:verlichting, elektrische voertuigen, elektrische installaties, tractiebatterijen
Disciplines:Automobielingenieurskunde, Modellering, Mechanica, Fysische chemie