< Terug naar vorige pagina

Project

Efficiënte online keuze-experimenten: in rekening brengen van screening gedrag bij het selecteren van opeenvolgende keuzesets.

Wanneer mensen moeten kiezen tussen een aantal alternatieven, wegen ze de verschillende kenmerken van de alternatieven tegen elkaar af.. Discrete keuze experimenten worden uitgevoerd om precieze informatie over deze afwegingen te verkrijgen: de respondenten worden geconfronteerd met enkele keuzesets die bestaan uit een aantal alternatieven en moeten aanduiden welk hun meest gewenste alternatief is. Door de keuzen statistisch te analyseren, kan bepaald worden hoeveel belang gehecht wordt aan de verschillende kenmerken.

Dergelijke experimenten worden vaak online uitgevoerd wat de mogelijkheid biedt om individuele en op maat gemaakte keuzesets te gebruiken. Optimale en snelle generatie van dergelijke keuzesets is het onderwerp van eerdere onderzoeksprojecten.

Het standaardmodel veronderstelt dat mensen afwegingen maken tussen alle attributen en dat ze dit doen voor alle alternatieven. Maar mensen gebruiken regelmatig screeningsregels om de taak te vereenvoudigen. Twee types worden veelal gebruikt. "Consideration set" screeningsregels veronderstellen dat de respondenten eerst beoordelen of een alternatief aanvaardbaar is en het anders uit de keuzeset verwijderen vooraleer een keuze te maken uit de overblijvende alternatieven (de consideration set). Bij "attribute non attendance" screeningregels wordt ervan uitgegaan dat respondenten een deel van de attributen volledig negeren. Het negeren van dergelijk screeningsgedrag bij het analyseren van keuzedata kan leiden tot onbetrouwbare schatters voor het belang van de kenmerken.

Het hoofddoel van dit project is om rekening te houden met screeningsregels bij het genereren van individuele en op maat gemaakte keuzesets in online keuze experimenten. Door ook de informatie overhet screeningsproces sequentieel te updaten, kunnen de keuzesets nog meer gepersonaliseerd worden zodat de bekomen informatie over de gemaakte afwegingen zal vergroten. 

Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:Efficiënte online keuze-experimenten, screening gedrag, opeenvolgende keuzesets
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Statistische en numerieke methoden