< Terug naar vorige pagina

Project

De bijdrage van fysieke activiteit en fysieke fitheid aan de geinterrelateerde structuur/functie deficits van de hippocampus bij personen in een vroeg stadium van schizofrenie: een tweejarige follow-up studie.

Individuen met een verhoogd risico op een psychose (ARMS) en 1ste episode schizofrenie patiënten (FE) zijn een belangrijke onderzoeks focus geworden met het oog op het ontdekken van vroege markers </>en </>klinische behandeling van schizofrenie. Recente ontwikkelingen in hersen en neuropsychologisch onderzoek wijzen op de sleutelrol van de hippocampus in de pathofysiologie van schizofrenie.  </>Geassocieerde structuur-functie abnormaliteiten in de hippocampus </>zijn aanwezig vanaf de vroege stadia van schizofrenie en men vermoedt dat deze de transitie naar psychose onset co-mediëren.
De identificatie van correlaten van hippocampale pathologie in de vroege stadia van schizofrenie kan een belangrijk inzicht geven in de neurobiologische aard van hippocampaledeterioratie en ziekte progressie.  </>Studies bij ouderen tonen aan dat hogere levels van fysieke activiteit en fysieke fitheid geassocieerd zijn met een conservatie van hippocampaal volume en betere geheugen functies.  </>De huidige studie wil de bijdrage van fysieke activiteit en fysieke fitheid aan de geassocieerde structuur-functie abnormaliteiten in de hippocampus  </>exploreren bij patiënten in een vroeg stadium van schizofrenie.   </>
Literatuur omtrent  </>fysieke activiteit en fysieke fitheid bij ARMS en FE patiënten is zeldzaam.  </>In de weinig eerdere studies  </>bij deze populatie werd fysieke inactiviteit en een lage cardiorespiratoire fitheid gerapporteerd. De afwezigheid van objectieve meetinstrumenten voor, en follow-up data van fysieke activiteit en fysieke fitheid,  </>maakt het moeilijk om deze gezondheidsrisicos aan te pakken en te veranderen via de implementatie van een haalbaar en acceptabel trainingsprogramma voor jongemensen met deze een ernstige psychische problematiek.
Datum:1 okt 2011 →  30 sep 2017
Trefwoorden:Neurotrophins, Hippocampus, Memory, Neurocognition, Schizophrenia, Physical fitness, Physical activity
Disciplines:Psychiatrie en psychotherapie, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Klinische en counseling psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen, Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project