< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een ICT-toepassing voor de evaluatie van de functionele en onderwijsnoden van kinderen met een chronische aandoening .

Om kinderen met een chronische aandoening gelijke toegang tot het professioneel leven te garanderen, dient een optimale onderwijsparticipatie in overeenstemming met hun cognitieve mogelijkheden nagestreefd worden. Om op school bij deze kinderen een zogenaamde handicap situatie te vermijden is een gedetailleerde analyse van het functioneren en de daarbij aansluitende individuele noden van onderwijsparticipatie vereist. Bovendien moet een analyse gemaakt worden van de factoren in het kind zelf en in zijn omgeving, die deelname aan het onderwijsproces kunnen remmen of bevorderen. De International Classification of Functioning (versie kinderen en jeugd)(ICF-CY) biedt een interessant kader om de noden van kinderen op dit vlak in kaart te brengen, zonder alleen op de kindkenmerken te focussen. Een evaluatie gebaseerd op noden tracht de relevante klinische beoordeling te vertalen in aanbevelingen voor de leerkracht in de klasomgeving. Om Centra voor leerlingenbegeleiding, en via hen de leerkracht, hierbij te ondersteunen wordt een ICT-applicatie ontwikkeld, gebaseerd op de principes van ICF-CY.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2012
Trefwoorden:Handicap situation, International classification of function, School participation, Pupil guidance centers, Chronic disease, Children
Disciplines:Sociaal werk, Andere sociologie en antropologie