< Terug naar vorige pagina

Project

Multidimensionele armoede bij kinderen in Makala (Kinshasa): Profielstudie, analyse en aanpak.

Kinderarmoede is een belangrijk actueel probleem in de DRC. Rekening houdend met de schaarste aan studies over dit onderwerp in de DRC en in het bijzonder in Kinshasa, hebben wij het probleem van kinderarmoede in de gemeente Makala benaderd vanuit een holistische benadering (beschrijvend, verklarend, causaal en in perspectief) met als algemene doelstelling bij te dragen aan de beschrijving, de karakterisering het meten van kinderarmoede, de analyse van de oorzaken ervan en de identificatie van de factoren die verband houden met multidimensionale armoede. Dit gebeurde in een aanpak die rechtstreeks op hen is gericht, als eenheden van observatie en analyse, teneinde passende strategieën voor te stellen voor de uitroeiing of verlichting ervan. Meer bepaald werd de kinderarmoede in Makala beschreven aan de hand van de incidentie, de gemiddelde intensiteit, en de voor de intensiteit gecorrigeerde incidentie van deprivatie volgens de methode van de overlappende analyse van meervoudige deprivatie.

Wat betreft het theoretisch kader ging ons doctoraal onderzoek uit van een multidimensionale benadering, waarbij de capaciteitenbenadering (primaire benadering) en de monetaire en basisbehoeftenbenaderingen (secundaire benaderingen) als middelen en hulpbronnen centraal stonden. De onderzoeksgegevens zijn verkregen via een enquête uitgevoerd door 26 enquêteurs bij een gestratificeerde aselecte steekproef van 1.165 paren van gezinshoofden en kinderen van 10-14 jaar in alle 18 wijken van de gemeente Makala. Parallel hiermee is een participatieve aanpak gevolgd met deelname van ouders, sociale organisaties, gezondheids- en onderwijswerkers en personeel van de gemeentelijke overheid. Er werden negen dimensies van het welzijn van kinderen geselecteerd, namelijk: huisvesting, sanitaire voorzieningen, drinkwater en elektriciteit, onderwijs, voeding, gezondheidszorg, recreatie en psychologisch welzijn. Er werden twee focusgroepen gehouden met een beperkt aantal deelnemers: één na de individuele enquête en één om een strategisch plan voor de bestrijding van kinderarmoede voor te bereiden.

Na meting van de deprivatie van de kinderen d.m.v. negentien indicatoren en negen dimensies van hun welzijn, stelden wij vast dat - bij een drempel van drie gelijktijdige deprivaties – 73.30% van de kinderen in Makala meervoudig arm is. Voorts werden de gemiddelde deprivatie-intensiteit en de voor de intensiteit gecorrigeerde incidentie van meervoudige deprivatie geschat op respectievelijk 48.68% en 35.05%. Bij een analyse van vier functioneringsniveaus van kinderen (psychologisch zelfbeeld, schoolbezoek, inzicht in schoolse leerinhouden en geestelijke gezondheid) met behulp van ordinale logistische regressie, werden schoolbezoek, fysiek geweld en mishandeling in het huishouden, overleving van de ouders, en frequentie van angstgevoelens geïdentificeerd als belangrijke determinanten.

Datum:4 sep 2017 →  29 feb 2024
Trefwoorden:child poverty, multidimensional poverty, strategies for fighting
Disciplines:Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid niet elders geclassificeerd, Sociale problemen
Project type:PhD project