< Terug naar vorige pagina

Project

Pectinestructuuraanpassingen voor gerichte functionele eigenschappen

Een van de belangrijkste trends in het omzetten van groenten- en fruitgrondstoffen in voedingsmiddelen is het minimaliseren van de productie van afvalstromen en / of het vermijden van dergelijke afvalstromen in ingrediënten met hoge toegevoegde waarde voor gebruik in levensmiddelen. Grote volume afvalstromen zijn verkrijgbaar uit b.v. de sapindustrie, en recentelijk van het produceren van natuurlijke voedingsmiddelen kleurstoffen (een snelgroeiend deel van de ingrediëntenindustrie). Het huidige project beoogt de optimale valorisatie van het celwandmateriaal, in het bijzonder pectine dat aanwezig is in groente- en plantaardige ruwe matrices, door specifieke delen om te zetten in multifunctionele ingrediënten (e.9 gelerende middelen, waterbindmiddelen, emulgatoren). De belangrijkste focus ligt op het proces (extractie, thermische behandelingen, mechanische behandelingen, enzymbehandelingen enz.) Structuur (verkregen door chemische en fysisch-chemische karakterisering) functie (gelerend, emulgerende, chelaterende) relatie van de verkregen fracties. Gezien de diversiteit in de celwand samenstelling en structuur van verschillende groenten en fruit grondstoffen en afvalstromen daarvan, zullen de processen worden aangepast aan specifieke matrices. Het hoofddoel van dit project is de valorisatie van zijstromen van voedingsmiddelen op basis van groenten en fruit, in een droog multifunctioneel ingrediënt op pectine, volgens een bio-raffinage-aanpak. De bio-raffinage-aanpak bestaat uit de fractionering van complexe zijstromen in zijn verschillende componenten. Deze worden vervolgens omgezet in toegevoegde voedingsingrediënten. In deze context, uitgaande van specifieke plantaardige zijkantstromen, zal een gerichte gesplitste isolatiebenadering worden uitgevoerd om pectinefracties te verkrijgen met specifieke nanostructuur en derhalve functionaliteit.

Datum:25 sep 2017 →  29 nov 2021
Trefwoorden:Pectin, Functionality
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Productie van landbouwdieren, Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde
Project type:PhD project