< Terug naar vorige pagina

Project

Recovering Late-Romantic Cosmopolitanism, 1820-1850

"Heroverweging van het verleden en het heden door Laat-Romantische teksten en ideeën te herontdekken"

Terwijl de Romantische periode in Engelstalige literatuur over het algemeen is gedefinieerd van 1790 tot 1830, leefden een deelgroep van romantische schrijvers en denkers veel later/langer dan die conventionele afsnijding. Deze auteurs hebben hun teksten expliciet georganiseerd rond een gezamenlijk gevoel van laattijdigheid, door productief hun melancholie vertalen in pogingen om de erfenis van het Romantiek te behouden: zij herzagen onuitgegeven schrijfvormen en gebruikten deze om het romantische ideaal van kosmopolitisme aan een nieuwe context aan te passen, met conservatieve en protectionistische reacties op de drastische veranderingen als gevolg van de industrialisatie en globalisering in de Britse samenleving en cultuur. Op die manier herontdekten deze schrijvers de Romantiek, en vormden hun eigen beweging van de late Romantiek.

Dit project is het eerste dat zich bezighoudt met een studie van de late Romantici als een aparte beweging. Dit onderzoek is cruciaal voor ons begrip van het verleden en het heden om drie redenen:

  1. Ik wil laten zien dat de late Romantiek een samenhangend, origineel en internationaal fenomeen vormde in de ontwikkeling van latentie als een theoretisch en historisch concept.
  2. Ik zal aantonen dat deze teksten een nieuwe manier van lezen vereisen, die een analyse van het genre van de tekst combineert met een onderzoek naar de productie en distributie ervan.
  3. Ik zal demonstreren dat de late Romantici vandaag bijzonder relevant zijn, in een nieuwe tijd van nationalistische reacties op snelle verandering.
Datum:1 okt 2017 →  1 okt 2019
Trefwoorden:laat-romantisch, cosmopolitanisme, 1820-1850
Disciplines:Geschiedenis