< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Peter Bols

  • Onderzoeksexpertise:Vanuit de onderzoeksgroep wordt veterinaire expertise ter beschikking gesteld voor het plannen en uitvoeren van ingrepen op huisdieren (vooral in het kader van wetenschappelijke experimenten). Daarenboven is er (beperkte) stalruimte ter beschikking om grote proefdieren (schapen, varkens, paarden, koeien en kleine cameliden) te huisvesten en diergeneeskundig te begeleiden, binnen de beperking van wetenschappelijk onderzoek van zoötechnische (niet-infectueuze) aard. Extra-muros wordt de expertise rond huisvesting en management van grote huisdieren (melkveehouderij) ter beschikking gesteld. Een specifieke uitgebreide expertise is aanwezig op het vlak van reproductiefysiologie en vruchtbaarheidsbegeleiding in de nutsdierensector, met een focus op rundvee. De aangeboden diensten worden verstrekt in het kader van wetenschappelijke samenwerkingsverbanden of binnen een financiële overeenkomst (Jo.Leroy@ua.ac.be). Daarnaast wordt expertise aangeboden voor het uitvoeren van genexpressiestudies. Deze expertise, die zijn oorsprong vindt in de onderzoeksgroep Ecofysiologie, Biochemie en Toxicologie (EBT, UA) werd de laatste vijf jaar verder uitgebouwd en verfijnd en zal ook in de toekomst door de samenwerkingsverbanden tussen de twee onderzoeksgroepen blijven groeien en resulteren in de uitbouw van een interfacultair genexpressieplatform, waarvan de expertise ook ten goede zal komen voor partners van binnen en buiten de UA (Dries.Knapen@ua.ac.be).
  • Trefwoorden:FYSIOLOGIE EN TOXICITEIT VAN DE VOORTPLANTING, VRUCHTBAARHEID, DOHAD, EICELKWALITEIT, MATERNAAL METABOLISME, IN VITRO EMBRYOPRODUCTIE, Diergeneeskunde
  • Disciplines:Dierkundige biologie, Biochemie en metabolisme, Algemene biologie, Medische biochemie en metabolisme, Diergeneeskunde, Andere veterinaire wetenschappen, Andere landbouwwetenschappen, diergeneeskunde en levensmiddelenwetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Het Gamete Research Center beschikt over verschillende dier-embryomodellen die kunnen worden aangeboden met het oog op (fundamenteel en meer toegepast) onderzoek in de voortplantingsfysiologie: ‘mouse follicle bio-assay’, boviene in vitro embryomodel, het zebravis-embryo model, gepolariseerd eileidermodel. Deze modellen bestaan uit complexe in vitro celculturen (3D) waarbij de in vivo situatie zo waarheidsgetrouw mogelijk wordt nagebootst. Met betrekking tot deze modellen is een uitgebreide expertise aanwezig. Naast heel wat morfologische analyses (licht- en fluorescentiemicroscopie, immunohistochemie en klassiek histologie) kan het oxidatief- en energiemetabolisme van de cel in kaart worden gebracht. Daaraan gekoppeld is de technologie voor handen om genexpressie-analyses uit te voeren in de gebruikte diermodellen. Op basis daarvan kunen enerzijds biologische werkingsmechanismen onderzocht worden om geobserveerde effecten op hogere niveaus van biologische organisatie beter te begrijpen. Anderzijds wordt deze techniek gebruikt om ‘classifiërs’ te ontwikkelen op basis waarvan verschillende soorten stress (veroorzaakt door chemische of metabole omstandigheden) onderscheiden kunnen worden (toepassingen in toxiciteitsscreening, geneesmiddelen ontwikkeling ...). Daarnaast beschikt de onderzoeksgroep over expertise mbt het cryopreserveren van gameten en reproductief weefsel, gamete banking. Binnen de onderzoeksgroep is ook een uitgebreide expertise aanwezig mbt het echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat bij de grote nutsdieren met inbegrip van de echogeleide transvaginale follikelaspiratie die toelaat om op herhaalde tijdstippen eicellen bij levende donoren te preleveren, ovariële biopten te bekomen en herhaalde stalen te nemen van follikelvocht.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Toxiciteitsscreening op het niveau van de folliculogenese, oogenese en ontwikkeling van het pre-implantatie embryo, geneesmiddelenontwikkeling, fundamenteel onderzoek naar metabole pathways en cellulaire fysiologie. Onderzoek naar het effect van het maternaal metabolisme op eicel- en embryokwaliteit en effect op de gezondheid van de nakomelingen. Aanbieden van in vitro modellen als alternatief voor het proefdierengebruik. Gebruikers van de veterinaire expertise rond vruchtbaarheid.