< Terug naar vorige pagina

Project

Fibrillen gevormd uit proteïnen: hun belang, structuur en functionaliteit in voeding

Het veranderen van de structuur van eiwitten beïnvloedt hun functionaliteit. Amyloïde fibrillen (AF's) zijn compacte en rigide eiwitstructuren die veel worden bestudeerd in de context van ziekten zoals Alzheimer. Onder specifieke omstandigheden kunnen verschillende voedseleiwitten AF's vormen. Hun aanwezigheid in dagelijks geconsumeerde voedingsproducten en de relatie structuur-functie in voedsel is onbekend. Dit project zal AF's extraheren en karakteriseren uit gekookt kippeneiwit. Het potentieel van graaneiwitten om AFS te vormen zal worden onderzocht. Eiwitsequenties met een hoge neiging om dergelijke structuren te vormen, de amyloïde kerngebieden, zullen worden geïdentificeerd voor zowel eiwit- als graanproteïnen. In silico methoden zullen nuttig zijn bij het voorspellen en selecteren van veelbelovende eiwitten en hun sequenties. De abundantie en morfologie van eiwit- en graan-AF's wordt gestuurd door de omstandigheden (pH, temperatuur, verwarmingsmodus, ...) te veranderen en zaden van voorgevormde fibrillen toe te voegen. Naast de studie van AF's van één eiwitbron, zullen fibrillen ook in gemengde eiwitsystemen worden gemaakt. De gelerende, schuimende en emulgerende eigenschappen van verschillende voedseleiwitfibrillen zullen worden getest. Last but not least hoop ik in staat te zijn een proof-of-concept af te leveren dat AFS van invloed kan zijn op de kwaliteit van een echt voedingsproduct (eiernoedels).

Datum:1 okt 2017 →  1 apr 2020
Trefwoorden:Fibrillen, proteïnen
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie