< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar aanpassingen van het management of verrijkingselementen ter voorkoming van staartbijten en kannibalisme bij varkens.

Het project heeft tot doel om praktijkoplossingen (managementaanpassingen en verrijkingselementen) aan te reiken om zodoende frustratiegedrag en agressie bij varkens op praktijkbedrijven te reduceren. Staartbijtgedrag wordt het vaakst bij vleesvarkens van 40 à 50 kg vastgesteld. Vandaar dat dit onderzoek zich op verrijking en managementaanpassingen in de vleesvarkensfase focust. De ultieme betrachting is dat door de introductie van doeltreffende verrijking en managementaanpassingen het routinematig couperen van biggenstaarten wat bij wet is verboden, achterwege kan worden gelaten. Als slot van de experimenten (betreffende verrijking en management) zal een groep biggen met intacte staarten worden opgekweekt onder aangepaste managementomstandigheden (gevalideerd in voorgaande stappen) en verrijkingselementen (uitgetest in voorgaande stappen). Bij de opvolging van de proeven worden de dieren individueel opgevolgd: gedrag, interesse in verrijkende materialen, zoötechnische prestaties (gewicht, groei en voederconversie), diergezondheid (medicatieverbruik en uitval), bijtletsels, karkasconformatie, slachtlijnbevindingen en stress/welzijn. De nadruk wordt gelegd op de doorstroming van de verzamelde kennis/inzichten ter advisering naar de varkenssector toe.
Datum:1 feb 2013 →  30 sep 2015
Trefwoorden:Enrichment, Reduction, Management, Aggression, Tail, Pigs, Behaviour, Biting
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen