< Terug naar vorige pagina

Project

Perceptie-en beslissingstraining bij "additional assistant referees": een nieuwe benadering om het menselijk brein slimmer en sneller te maken

 

 

 

 

 

 

Sinds de start van het seizoen 2009-2010, worden additional assistant referees (AARs) gebruikt in verschillende nationale en Europese voetbalcompetities. AARs moeten samen met de scheidsrechter en de assistent-scheidsrechters toezien op het toepassen van de spelregels in het voetbal. AARs zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het nemen van scheidsrechterlijke beslissingenin en rondom het strafschopgebied (goal/no-goal situaties enerzijds en foul/no-foul situaties anderzijds). Door hun positie naast het doel hebben de AARs vaak een beter zicht op deze spelsituaties dan de scheidsrechter. De AARs beoordelen de situatie en informeren de hoofdscheidsrechter, die de uiteindelijke beslissing neemt. De nauwkeurigheid, de uniformiteit en de consistentie in het beoordelen van dergelijke situaties is van cruciaal belang. Beslissingen van de scheidsrechter kunnen immers een grote impact hebben op het resultaat en het verloop van een wedstrijd. Om de besluitvorming van scheidsrechters te verbeteren, is het belangrijk om de meest voorkomende foutieve beslissingen te identificeren en te begrijpen. Gedurende dit doctoraatsproject zal er dieper worden ingegaan op de onderliggende perceptuele en cognitieve vaardigheden in het beslissingsproces van AARs.  Vervolgens zullen we via gerichte video training het aantal foutieve beslissingen trachten te minimaliseren. Vanuit theoretisch oogpunt wordt de expert performance approach vaak gebruikt in onderzoek naar perceptuele en cognitieve vaardigheden bij experten. Deze aanpak erkent 3 drie verschillende onderzoeksfasen, die tijdens dit onderzoeksproject gevolgd zullen worden. In een eerste fase zal een representatieve taak ontwikkeld worden die het mogelijk maakt om de expertise van AARs te testen. Studie 1 zal nagaan of een video-gebaseerde beslissingstest kan discrimineren tussen verschillende niveaus van AARs. In een tweede fase wordende onderliggende beslissingsprocessen van AARs dieper onderzocht. We gaan op zoek naar de bepalende factoren om te komen tot een correcte beslissing. In de derde fase wordt nagegaan of een trainingsinterventie effect heeft op de prestatie van AARs. We onderzoeken of video-training een efficiënte manier is om de beslissingsvaardigheden van AARs te verbeteren. 

 

Scheidsrechters staan in voor het nemen van belangrijke beslissingen in een dynamische en competitieve sportomgeving. Er wordt enorm veel belang gehecht aan de nauwkeurigheid, uniformiteit en consistentie van scheidsrechterlijke beslissingen. Om de prestatie van scheidsrechters te verbeteren is het essentieel om hun beslissingsproces beter te begrijpen. Dit werd tot op heden slechts in beperkte mate onderzocht in de wetenschappelijke literatuur. In dit doctoraatsproject werd er dieper ingegaan op de onderliggende perceptuele en cognitieve vaardigheden van voetbalscheidsrechters.

De resultaten van de eerste studie toonden aan dat elite scheidsrechters accuratere beslissingen nemen dan scheidsrechters van een lager niveau. Er waren bovendien systematische verschillen in het kijkgedrag tussen beide groepen scheidsrechters. Elite scheidsrechters identificeren en kijken namelijk langer naar de meest cruciale informatie vooraleer hun beslissing te nemen.

De tweede studie ging verder in op de perceptuele en cognitieve vaardigheden die mee aan de basis liggen van expertise-verschillen bij voetbalscheidsrechters. De bevindingen van deze studie toonden aan dat specifieke beslissingsvaardigheden belangrijker zijn voor elite scheidsrechters dan algemene perceptuele en cognitieve vaardigheden.

De bevindingen van studie 1 en 2 geven een inzicht in de perceptuele en cognitieve vaardigheden van elite en sub-elite scheidsrechters. Deze perceptuele en cognitieve vaardigheden werden eerder al vastgesteld en onderzocht bij atleten, waarbij gelijkaardige resultaten werden gevonden. Een beter begrip van de onderliggende beslissingsmechanismen van scheidsrechters is een belangrijke basis voor de ontwikkeling van gerichte trainingsprogramma’s. Er kan geconcludeerd worden dat de beslissingsvaardigheden van scheidsrechters getraind en getest dienen te worden gebruik makend van representatieve, specifieke en dynamische wedstrijdsituaties.

Naast het trainen van scheidsrechter-specifieke vaardigheden, wordt er tegenwoordig ingezet op video-technologie om scheidsrechters te ondersteunen en om verkeerde beslissingen te vermijden. Video-scheidsrechters kunnen situaties herbekijken in real time en slow motion. Bovendien worden cruciale situaties (penalty’s, rode kaarten) door fans, spelers, en sport commentatoren vaak herbekeken in slow motion.

In studie 3 onderzochten we als eerste de impact van slow-motion beelden op het beslissingsproces van voetbalscheidsrechters. We toonden aan dat het effect van slow motion sterk afhangt van de aard van de beslissing en het soort situatie dat moet worden beoordeeld. Slow-motion beelden resulteren enkel in hogere accuraatheidsscores voor technische beslissingen (geen fout, indirecte vrije trap, directe vrije trap of penalty), voornamelijk bij corner situaties.

De bevindingen van studie 3 werden bevestigd in studie 4. Bovendien werd een diepgaandere analyse uitgevoerd waaruit geconcludeerd kan worden dat scheidsrechters bepaalde situaties strenger beoordelen in slow motion in vergelijking met real time. Scheidsrechters waren bijvoorbeeld meer geneigd om een rode kaart te geven in het geval de referentie-beslissing eigenlijk een gele kaart was. Gelijkaardige effecten werden eerder ook al gevonden indien slow-motion video gebruikt wordt als juridisch bewijsmateriaal. Onze bevindingen rond de impact van slow motion op het beslissingsproces van scheidsrechters kunnen vertaald worden naar praktische richtlijnen, bijvoorbeeld voor het adequaat gebruik van video technologie.

De bevindingen van deze studies zijn ook interessant voor andere professionele settings waar mensen onder emotionele en tijdsdruk (levens)belangrijke beslissingen nemen zoals politiemensen die optreden in gevaarsituaties, piloten in de burger- en militaire luchtvaart, en dokters die op basis van medische beeldvorming een diagnose moeten stellen.

 

 

 

 

Datum:1 okt 2013 →  28 jun 2017
Trefwoorden:Association football referees, Expertise, Decision making
Disciplines:Onderwijscurriculum
Project type:PhD project