< Terug naar vorige pagina

Project

Binnenstebuiten: De rol van mentale representaties van leerkrachten in hun relaties met individuele leerlingen

Leerkrachten hebben dagelijks verschillende interacties met de leerlingen in hun klas en internaliseren deze ervaringen in mentale representaties van de relaties met deze individuele leerlingen (Pianta et al., 2003). De mentale representaties van leerkrachten van hun relaties met individuele leerlingen kunnen automatisch de affectieve en cognitieve sociale informatieverwerking van de leerkracht beïnvloeden met als gevolg dat deze de emoties, cognities, en het gedrag van de leerkracht ten aanzien van deze individuele leerlingen beïnvloeden (Pianta, 1999; Spilt et al., 2011). Bijgevolg willen we inzicht krijgen in deze mentale representaties om het begrip van leerkracht-leerling interacties te verhogen. Dit is bij uitstek van belang wanneer leerkrachten negatieve mentale representaties gevormd hebben en een ongunstige impact op de dagelijkse leerkracht-leerling interacties verwacht wordt (Pianta, 1999).

Het voorliggend doctoraat had hierbij als doel zich te verdiepen over het construct mentale representaties van leerkracht-leerling relaties en de verbanden met de emoties, cognities, en het sensitieve gedrag van de leerkracht in dagelijkse interacties te verhelderen. Dit resulteerde in verschillende studies verdeeld over drie delen waarin er gebruik werd gemaakt van verschillende meetinstrumenten (o.a. affectieve priming, interviews, observaties, vragenlijsten). Deel I focuste op de mentale representaties van leerkrachten van hun relaties met individuele leerlingen. De eerste studie was bedoeld om experimenteel bewijs te voorzien over deze mentale representaties van leerkrachten (Hoofdstuk 2). De tweede studie was gericht op de validatie van een narratieve interviewtechniek dat deze mentale representaties van leerkrachten probeert te vatten (Hoofstuk 3), opdat deze techniek gebruikt kon worden als deel van een interventie voor leerkrachten-in-opleiding in een derde studie (Hoofdstuk 4). Deel II focuste zich op de dagelijkse negatieve emoties van de leerkracht met een specifieke leerling. De ontwikkeling en correlaten van deze dyadische negatieve emoties van leerkrachten werden onderzocht (Hoofdstuk 5), als ook de impact ervan op het sensitieve gedrag van de leerkracht ten aanzien van deze leerling (Hoofdstuk 6). De laatste en kwalitatieve studie onderzocht in Deel III (Hoofdstuk 7) de mentale representaties van de leerkrachten via hun verhalen over al de dyadische leerkracht-leerling relaties en peer-groep relaties in hun klas. Meer dan de helft van de studies werden uitgevoerd in het buitengewoon basisonderwijs, gericht op de meest kwetsbare leerlingen die extra behoefte hebben aan emotionele steun van hun leerkrachten als buffer voor negatieve uitkomsten. Onze resultaten suggereren dat leerkrachten bewuster maken van de invloed van hun mentale representaties op de dagdagelijkse interacties met hun leerlingen ervoor kan zorgen dat ze positievere relaties met hun leerlingen kunnen opbouwen.

Datum:18 aug 2014 →  25 nov 2020
Trefwoorden:teacher-student interactions
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project