< Terug naar vorige pagina

Project

Gehumaniseerde gist als model voor neurodegeneratieve ziekten

De ziekte van Parkinson (PD) is een van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen. Meer dan 4% van de bevolking, ouder dan 85, heeft deze aandoening. Het ziektebeeld ontstaat door het afsterven van dopaminerge neuronen in de substantia nigra pars compacta. Typisch ziet men de zogenaamde ‘Lewy bodies’ in de neuronen van PD patiënten. Deze Lewy bodies zijn in feite proteïnen inclusies die voornamelijk alfa-synuclein (α-syn) bevatten. α-syn is een natief ongevouwen proteïne dat hoofdzakelijk voorkomt in de pre-synaptische regio van neuronen.

De knop vormende gist Saccharomyces cerevisiae werd in het verleden reeds gebruikt als een simpel maar krachtig model om Eukaryote en moleculaire processen te onderzoeken. In dit onderzoek wordt een gehumaniseerd gistmodel gebruikt om PD te bestuderen. Expressie van α-syn in gist leidt tot vertraagde groei en een deregulatie van de cytosolische calcium concentratie. Gebruik makend van confocale microscopie is aangetoond dat GFP (green fluorescent protein) gemerkt α-syn zich eerst bindt aan de plasma membraan (PM) alvorens cytosolaire inclusies te vormen. A30P is een familiale punt mutatie van α-syn. Deze mutant vertoont verminderde binding aan de PM, leidt niet tot inclusie vorming en is niet toxisch in gist. Dit toont aan dat α-syn zijn toxiciteit in gist verkrijgt door eerst aan de PM te binden.

In dit project gebruiken we het gehumaniseerde gist model om de effecten van α-syn op vesiculair transport te onderzoeken en waarom α-syn eerst aan de PM moet binden om toxisch te worden. Deze eigenschappen van α-syn worden onderzocht met het oog op calcium homeostase in de cel.

Datum:24 feb 2015 →  1 okt 2018
Trefwoorden:Parkinson's disease
Disciplines:Andere biologische wetenschappen
Project type:PhD project