< Terug naar vorige pagina

Project

Parenterale toediening van antibiotica aan niet gehospitaliseerde patiënten: Ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een zorgmodel rekening houdend met de Belgische gezondheidszorgcontext

Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy (OPAT) wordt gedefineerd als de parenterale toediening van antibiotica, antifungale of antivirale middelen gedurende meerdere dagen aan niet gehospitaliseerde patiënten. OPAT wordt onder meer voorgeschreven aan patiënten met endocarditis, prostatitis, osteomyelitis, huid- en weke delen infecties,…. Eerder onderzoek toonde aan dat deze transitie van zorg naar de thuisomgeving van de patiënt het aantal acute bedden in de ziekenhuizen alsook de ziekenhuiskosten kan reduceren. Daarnaast kan OPAT de tranmissie van nosocomiale infecties in de ziekenhuizen verminderen.

De doelstelling van dit doctoraatsproject is de implementatie van OPAT binnen de context van de Belgische gezondheidszorg. Deze studie zal focussen op volwassen patienten die langdurig intraveneuze antibiotica therapie krijgen. Hoofdstuk 1 zal de huidige zorgprocessen relevant voor OPAT onderzoeken. In hoofdstuk 2 en 3 zal een literatuuronderzoek naar het gebruik en de uitkomsten van OPAT uitgevoerd worden en zal een complexe interventie voor OPAT ontwikkeld worden. Ten slotte zal de interventie geïmplementeerd en geëvalueerd worden aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Datum:6 mei 2015 →  25 sep 2020
Trefwoorden:Outpatient Parenteral Antimicrobial therapy, home infusion therapy, home healthcare
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde, Maatschappelijke gezondheidszorg
Project type:PhD project