< Terug naar vorige pagina

Project

Identiteitsvorming en eetstoornissymptomatology in algemene en klinische populatie

Eetstoornissen (ESn) zijn veel-voorkomend in de adolescentie en opkomende volwassenheid en hebben een ernstige impact op verschillende levensdomeinen. Voor vele patiënten met een ES lijkt identiteitsvorming een grote uitdaging te zijn. Onderzoek toont aan dat ze vaak meer identiteitsverwarring ervaren, waarbij hun ES symptomen als maladaptieve bron van identiteitsvorming kunnen optreden. Ook subklinisch verstoord eetgedrag (bijv. vasten, het nemen van dieetpillen of laxeermiddelen, overgeven, overeten) werd gerelateerd aan identiteitsproblemen in algemene steekproeven. Personen die niet in staat zijn om identiteitsproblemen op een rationele of kritische manier te benaderen, lijken gevoeliger om verstoord eetgedrag te ontwikkelen (of te vertonen). Om deze identiteit-ES relatie te begrijpen, hebben theoretici verschillende hypothesen omschreven omtrent hun onderlinge samenhang over de tijd. Echter, aangezien vele van deze hypothesen nooit eerder empirisch werden onderzocht, kent de literatuur nog belangrijke onduidelijkheden.

Het huidige project beoogde om de relatie tussen ES symptomen en identiteitsvorming in de adolescentie en de opkomende volwassenheid uit te klaren, door cross-sectioneel en longitudinaal onderzoek uit te voeren in zowel klinische als algemene steekproeven. Deze aanpak liet ons toe om drie vernieuwende onderzoeksdoelen te onderzoeken. Allereerst onderzochten we de relatie tussen identiteitsfunctioneren en ES symptomen over de tijd in een algemene steekproef. Deze studie omvatte een empirische longitudinale studie die zowel identiteit als ES symptomen onderzocht in een grote algemene steekproef van adolescenten en jongvolwassenen. Hierdoor werd informatie verschaft over de richting van verband tussen beide variabelen. Bijkomend gingen we het identiteit-ES samenspel na in klinische steekproeven. Door te exploreren hoe patiënten met een ES normatieve identiteitsprocessen aangaan, verruimde dit ons begrip over hoe identiteitsproblemen gekenmerkt kunnen worden in deze klinische ES groep. Tenslotte onderzochten we tussenliggende mechanismen in het identiteits-ES samenspel, waarbij de potentiële rol van emotieregulatie empirisch werd onderzocht.

De resultaten van dit project kunnen ES preventie en interventies in belangrijke mate informeren. Om de verdere ontwikkeling van verstoord eten in kwetsbare jongeren te vermijden is het belangrijk om te begrijpen hoe dit gedrag ontwikkelt en samenhangt met identiteitsproblemen. Bijkomend, door te identificeren welke identiteitsprocessen vooral moeilijk zijn voor patiënten met een ES, kunnen we clinici helpen om handvaten te ontwikkelen die de patiënt stimuleren om het identiteitsproces op een gezondere manier aan te gaan.

Datum:1 okt 2015 →  20 sep 2021
Trefwoorden:identity, eating symptomatology
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project