< Terug naar vorige pagina

Project

Effecten van respiratoire spiertraining op fysiologische en psychologische aspecten in de perceptie van kortademigheid en inspanningstolerantie bij patiënten met COPD

Effecten van ademspiertraining op symptomen van kortademigheid (dyspnoe) en posturale controle bij patienten met COPD.

 

Kortademigheid (dyspneu) tijdens fysieke inspanning is een belangrijk symptom bij patienten met COPD en is gerelateerd aan ademspierzwakte. Het verminderen van dyspneu is een belangrijke aandachtspunt binnen de revalidatie van patienten met COPD. De meerwaarde van ademspiertraining in de behandeling van deze symptomen en beperkingen is echter nog onvoldoende aangetoond. In internationale behandelrichtlijnen wordt ademspertraining daarom momenteel ook niet aanbevolen als een standaard onderdeel van een revalidatieprogramma bij deze patiënten.

Het huidige project gaat de rol van inspiratoire ademspierzwakte binnen de sensorische (intensiteit en kwaliteit) en affectieve (onaangenaamheid) perceptie van dyspneu bij patiënten met COPD belichten. Patienten met respiratoire spierzwakte zullen aan een gerandomiseerde, gecontrolleerde studie deelnemen waarin zij per toeval toegewezen zullen worden om aan een hoogintens trainingsprogramma voor hun respiratoire spieren of een ‘sham’ trainingsprogramma deel te nemen. Wij gaan state-of –the-art methodologie gebruiken om de impact van respiratoire spiertraining op elektrische activatie en drukgenererend vermogen van de inspiratoire spieren te meten. Veder gaan wij ook de bloedstroomverdeling tussen respiratoire en perifere spieren tijdens inspanning, perifere spiervermoedheid en zowel onaangenaamheid als intensiteit van ervaren kortademigheid tijdens duurinspanning evalueren. Specifieke EEG metingen zullen uitgevoerd worden om de affectieve perceptie (onaangenaamheid) van dyspnoe voor een gegeven intensiteit van kortademigheid tijdens een ademspierweerstandstest te evalueren.

Wij willen bestuderen of er een solide fysiologische basis bestaat om inspiratoire ademspiertraining bij patiënten met ademspierzwakte toe te passen om de sensorische en affectieve perceptie van dyspneu, en het inspanningsvermogen te verbeteren. Deze nieuwe inzichten in fysiologische werkingsmechanismen zullen een bijdrage leveren om de potentiële meerwaarde van ademspiertraining binnen de revalidatie van patiënten met COPD beter te definiëren. De resultaten gaan ook de basis vormen voor verdere klinische studies waarbij de effecten van ademspiertraining als combinatietherapie met zowel algemene uithoudingstraining als balansoefeningen bestudeerd zullen worden.

Datum:1 sep 2015 →  3 okt 2019
Trefwoorden:dyspnea, COPD, respiratory muscle training
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project