< Terug naar vorige pagina

Project

Duurzaamheidsevaluatie van geavanceerde raamsystemen in gebouwen

Gevels zijn een belangrijke interface tussen de buitenomgeving en de binnenruimte in een gebouw. Beglazing vervult hierbij verschillende functies zoals daglicht voorziening, zichten en ventilatie. Warmteverlies en warmtewinsten via het glas hebben echter een belangrijke impact op het energieverbruik van gebouwen. De energetische prestatie van ramen is erg verbeterd de voorbije jaren door het gebruik van dubbele en driedubbele beglazing, laag emissie coatings en het gebruik van isolerende gassen (zoals argon en krypton) tussen de glasbladen. Meer recent, zijn nieuwe glastechnologieën op de markt welke veelbelovend zijn voor een verdere verbetering, zoals onder andere ‘smart windows’, elektrochrome filters, PV beglazing en geavanceerde coatings.

Om hoge energieverbruiken in gebouwen te vermijden, is het belangrijk om reeds in de vroege ontwerpfase een doelmatige selectie te maken van hoeveelheid en type beglazing, samen met de vorm, locatie en functie van de ramen. De uitdaging ligt erin een evenwicht te vinden tussen energie efficiëntie, comfort en grondstof verbruik. Dit evenwicht kan bekomen worden door een integrale analyse op gebouwniveau waarbij daglicht en passieve zonnewinsten, warmteverliezen, noden en gedrag van gebruikers, oriëntatie, kosten en milieu-impacten vanuit een levenscyclus benadering worden beschouwd.

Dit onderzoek beoogt de energie efficiëntie, kost en milieu-impact van geavanceerde beglazingssystemen welke momenteel op de markt beschikbaar zijn te onderzoeken en hun rol na te gaan in de comfort beleving en welzijn van de patiënten in ziekenhuizen. Dit onderzoek zal bovendien de relatie tussen glastype en binnenklimaat condities nagaan en meer specifiek de rol onderzoeken die de beglazing en raamontwerp spelen in het herstel van de patiënten. Dit onderzoek zal bijgevolg bijdragen tot het (her)ontwerp van gebouwen waar de gebruikers een belangrijke tijd binnen spenderen.

De bevindingen en resultaten van dit onderzoek zullen vertaald worden naar een reeks ontwerprichtlijnen, een verbeterde ontwerpmethode en een kader om architecten te ondersteunen tijdens de vroege ontwerpfase. Bovendien zullen aanbevelingen geformuleerd worden om de beglazing en raamontwerp binnen de context van ziekenhuizen te optimaliseren en hun milieu-impact te reduceren.

Datum:8 apr 2016 →  1 feb 2020
Trefwoorden:Glazing, Sustainability, Environmental impact, Energy efficiency, Comfort
Disciplines:Bouwkunde en gebouwentechnologie
Project type:PhD project