< Terug naar vorige pagina

Project

Maniok agronomie initiatief voor Afrika: het op schaal brengen van de agronomie van maniok gebaseerde landbouwsystemen in Sub-Sahara Afrika

Nutriënten normen voor hogere opbrengst en betere kwaliteit van maniok. Maniok is slecht gedocumenteerd voor wat betreft de nutriënten behoefte van het gewas. Met name de behoefte aan micronutriënten is slecht gekend. Door een hoge doorvoer multi-element analyse (ICP-MS) uit te voeren op de kritische bladeren en deze data te koppelen met een CND, DRIS en/of grenswaardenanalyse zijn snelle en goedkope bepalingen van mogelijke nutriënten onevenwichten binnen handbereik. Dit moet de detectie van nutriënt gerelateerde opbrengstbeperkingen mogelijk maken, de mogelijke oorzaken duiden en een aanzet geven om oplossingen voor te stellen. Maniok agronomie, zetmeel opbrengst en kwaliteit Zetmeel is de belangrijkste component van maniok en een belangrijke bron van calorieën voor bevolkingsgroepen die maniok verbouwen. De cultuuromstandigheden, het bewaarproces en de genetische variatie beïnvloeden echter de opbrengst en de fysische en functionele eigenschappen van het zetmeel. Een belangrijke eigenschap die de zetmeel functionaliteit bepaalt, is het relatieve aandeel van de twee constituenten amylose en amylopectine. Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de genetische variatie van deze verhouding alhoewel dit de mogelijke toepassingen van maniok zetmeel in verschillende voedingsproducten zoals brood bepaalt alsook de mogelijke gezondheidsvoordelen. De biodiversiteit van maniok zetmeel samenstelling zal dus worden nagegaan alsook haar thermische en rheologische eigenschappen als sleutel tot toepassingen in voedingsproducten en gezondheidsimpact.
Datum:1 jan 2016 →  31 dec 2020
Trefwoorden:starch, nutrient imbalances, agronomy, Cassava, germplasm, amylose, functional properties, amylopectin
Disciplines:Productie van landbouwdieren, Productie van landbouwgewassen, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Andere landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen