< Terug naar vorige pagina

Project

ALTERBAKE - Toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen in de ontwikkeling van innovatieve bakkerijproducten (ALTERBAKE)

De algemene doelstelling van dit projectvoorstel is het nagaan van de toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen  (oergranen, pseudogranen en teff) voor het ontwikkelen van innovatieve bakkerijproducten. De laatste jaren is het aanbod aan alternatieve granen en afgeleide grondstoffen (bloem, meel, flakes, ... ) immers sterk toegenomen . Onder alternatieve granen worden de volgende granen verstaan: de oertarwes emmer, eenkoorn en khorasan (voorlopers van de hu1dige broodtarwe), de pseudogranen amarant, quinoa en boekweit en andere granen zoals teff. Deze alternatieve granen kunnen bijdragen tot een gevarieerd aanbod aan voedingsmiddelen met een potentieel gezondheidsbevorderend aspect. Deze granen kunnen daarbij zowel toegepast worden als onderdeel van klassieke tarwegebaseerde producten zeals brood (via inmenging) of als 100% basis waarbij producten op basis van pseudogranen en teff resulteren in een glutenvrij product. Op dit moment is er in de maalderij- en bakkerijsector een tekort aan kennis betreffende de sensorische, nutritionele en functionele eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de hierboven genoemde alternatieve granen.

Datum:1 okt 2017 →  31 okt 2019
Trefwoorden:bakkerijtechnologie, teff, pseudogranen, oude tarwes, alternatieve granen
Disciplines:Voedseltechnologie, Food sensory sciences, Voedsel en additieven engineering