< Terug naar vorige pagina

Project

Integratie van gedetailleerde driedimensionale anatomische evaluatie van het atrium met functionele en metabole factoren om de veiligheid en de effectiviteit van catheterablatie van supraventriculaire aritmieën te verbeteren

Sinds de eerste succesvolle pacemakerimplantatie in 1958 blijven implanteerbare pacemakers (hartstimulatoren) de enige betrouwbare therapie voor ernstige brady-aritmieën. De tot dusver beschikbare pacemakertechnologie bestaat uit een hermetisch gesloten pacemakerdoos, met daarin een batterij en elektronische circuits, die middels een of meerdere elektroden verbonden is met het hart. Ondanks voortdurende technologische verbeteringen gedurende meer dan 60 jaar gaat hartstimulatie echter gepaard met weinig, doch niet verwaarloosbare complicaties, ter hoogte van de implantatieplaats van de pacemaker zelf (de zogenaamde pacemakerloge of pocket) of ter hoogte van de elektrode(n).

Pacemakers zonder elektrode werden recent ontwikkeld in de hoop deze complicaties te verminderen.

Micra TPS (Medtronic, MN, US) is momenteel het enige beschikbare pacemakersysteem zonder elektrode. Dit systeem kende zijn introductie in de klinische praktijk in 2015. Op dat moment was er weinig geweten over de veiligheid en effectiviteit van dit systeem, tenzij in een gecontroleerde klinische onderzoeksomgeving.

Het eerste deel van deze doctoraatstudie onderzocht de veiligheid en effectiviteit van dit Micra TPS pacemaker systeem in de dagelijkse klinische praktijk. Door het strikt volgen van een stapsgewijs en vooraf gedefinieerd implantatie protocol toonden we aan dat het klinisch gebruik van een pacemakersysteem zonder elektrode veilig is, zelfs in een patiëntenpopulatie waarin plaatsing van een dergelijk systeem als initieel complex werd beoordeeld.

Als onderzoeker in een observationele studie na het commercieel beschikbaar komen van deze technologie konden we de veiligheid en effectiviteit ervan aantonen in een brede patiëntenpopulatie.

Ook in patiënten waarbij een conventioneel pacemaker systeem wordt geassocieerd aan een hoger risico op complicaties (zoals dialyse patiënten en patiënten na hartklepinterventies) konden we de veiligheid en effectiviteit van dit pacemakersysteem zonder elektrode aantonen.

Dit doctoraatswerk toonde ook aan dat - in ons centrum - er slechts een miniem infectierisico bestaat bij het gebruik van dit pacemakersysteem, zelfs bij een oudere patiëntengroep tijdens het doormaken van een bacteriële infectie.

Het tweede deel van dit doctoraatswerk beoogde de optimalisatie van de implantatieprocedure. We toonden aan dat het mogelijk is de Micra TPS op drie septale plaatsen te fixeren, inclusief de basis van de vrije uitstroombaan van het rechter ventrikel. Verder toonden we aan dat de ervaring van de implanteerder bepalend is voor de duur van de implantatieprocedure. Moeilijke femorale veneuze toegang en de aanwezigheid van prominente septomarginale trabeculatie in het rechter ventrikel verlengen de implantatieduur.

Het derde deel van dit doctoraatswerk concentreerde zich op de evaluatie van een algoritme (MARVEL) dat de Micra TPS toelaat het rechter ventrikel te stimuleren, synchroon met de mechanische samentrekking van de rechter voorkamer om aldus te komen tot een fysiologische manier van stimulatie (zoals een VDD pacemaker). Tijdens de Marvel 1 en 2 studies (prospectieve multicenter studies) kon worden aangetoond dat het mogelijk was AV synchrone stimulatie te bekomen in 80, resp. 89,2 % van de tijd. In ons eigen ziekenhuis voerden we de Marvel Evolve studie uit: deze toonde de stabiliteit van de atriale detectie van Micra in de tijd aan, alsook de veiligheid van dit algoritme bij het optreden van voorkameraritmieën. Bovendien konden we op basis van 2D-echocardiografisch gemeten voorkamerfunctie de kwaliteit van de atriale detectie door de Micra AV (die VDD stimulatie toelaat) voorspellen.

Concluderend kunnen we stellen dat de veiligheid en effectiviteit van een pacemakersysteem zonder elektrode werd aangetoond in patiënten die voor hartstimulatie in aanmerking komen, maar in het bijzonder ook in een patiëntengroep waar hartstimulatie met een klassieke pacemaker gecompliceerd of onmogelijk zou zijn. We toonden aan dat het Micra TPS systeem op verschillende plaatsen in het rechter ventrikel kan gefixeerd worden. De ontwikkeling van Micra AV, een systeem dat AV synchrone stimulatie mogelijk maakt en het opgestarte onderzoek voor de ontwikkeling van een atriaal systeem en een systeem voor de stimulatie van het linker ventrikel tonen aan dat deze nieuwe technologie (hartstimulatie zonder elektrode) in de toekomst meer en meer ingang zal vinden.

Datum:1 okt 2014 →  17 nov 2020
Trefwoorden:medicine
Disciplines:Cardiale en vasculaire geneeskunde
Project type:PhD project