< Terug naar vorige pagina

Project

AC/DC vermogen omvormer met efficiënte werking in stand-by gekoppeld aan het AC-net

Elektronische toestellen brengen veel tijd door in de zogenoemde standby mode, waarin ze wachten op commando's of een kleine last aansturen om ervoor te zorgen dat de toestand wordt bewaard of data niet verloren gaat. Wanneer deze kleine hoeveelheden vermogen worden opgeteld over de volledige levensduur van het toestel, bekomt men een hoeveelheid standby energie die typisch vele malen groter is dan het vermogen dat wordt gebruik tijdens de actieve mode.

Vele elektronische toestellen worden gevoed door middel van een vermogenomvormer, die de AC-spanning omvormt naar een voor het toestel bruikbare DC-spanning. In standby verliezen deze AC-DC convertoren tot 20% aan efficiëntie in vergelijking met de efficiëntie in actieve mode.

Dit doctoraatsonderzoek wil deze standby mode aanpakken en ervoor zorgen dat de AC-DC vermogen omvormers efficiënt worden in zowel actieve als standby mode. Dit onderzoek stelt daarom een convertor voor met 2 deelconvertpren. De ene convertor is verantwoordelijk voor de grote lasten in actieve mode, waar de tweede kan geoptimaliseerd worden voor de standby mode. Bijgevolg zullen ook consumenten elektronica minder vermogen verbruiken.

De doelstellingen van dit onderzoek zijn een volledig geïntegreerd ontwerp met een hoge efficiëntie. De moeilijkheden die hierbij opduiken zijn driezijdig: enerzijds dient de geïntegreerde convertor gekoppeld worden aan het AC-net, wat door de gelimiteerde spanningen in CMOS technologiën voor moeilijkheden zorgt. Vervolgens dienen de efficiënties te verhogen en tegelijk is een groot vermogenbereik van de uitgang gewenst. Op die manier is het namelijk mogelijk om 1 convertor te gebruiken voor verschillende applicaties. Het onderzoek zal resulteren in minder vermogen consumerende vermogen omvormers, wat resulteert in 'groenere' consumenten elektronica.

Datum:1 okt 2016 →  9 dec 2021
Trefwoorden:Integrated Power Conversion, Efficiency
Disciplines:Nanotechnologie, Ontwerptheorieën en -methoden
Project type:PhD project